Profesionalno usmjeravanje za maturante – dobro je znati

Dragi naši maturanti,

Imati jasan cilj kojim želimo nešto postići  je već izvrsno polazište,  jer ono u što vjeruješ postat će ono što činiš.

Koliko puta smo pročitali na društvenim mrežama poznatu izreku Anthony de Mela: Život je često ono što nam se događa dok se mi trudimo ostvariti druge projekte.

Dakle, ono smo što neprestano činimo.

 

U dolje navedenoj prezentaciji imate priliku upoznati se sa informacijama koje su u ovom vašem životnom razdoblju za vas od iznimne važnosti: za učenike koji planiraju svoje daljnje obrazovanje pripremile smo deficitarna i suficitarna zanimanja; a za učenike koji planiraju zapošljavanje – sve bitne informacije načina predstavljanja kako sebe tako i vlastitog životopisa.

Kroz prezentaciju ćete iščitati da je bitno znati razlikovati pravo na rad od (ne)dostupnosti zapošljavanja, da je bitno poznavati pojam dostojanstvenog rada te forme kršenja radničkih prava.

Tijekom školovanja  usmjereni ste na stjecanja znanja u odnosu na zanimanje kojim se želite ubuduće baviti. Međutim, kada završite školovanje morate biti fokusirani na praktičnu primjenu stečenih vještina i znanja.

Životopis mora sadržavati sažetak stečenog stupnja obrazovanja, vještina i iskustva.

Vaša naučena znanja i stečene vještine morate predstaviti u životopisu na način da budu prepoznate kao aplikativne u radnom okruženju. Dobro napisan životopis dokaz je da se vaše sposobnosti uklapaju u ciljeve tvrtke za koju ste radili ili namjeravate raditi.

Proces aktivnog traženja posla nipošto nije jednostavan. Samo gledati oglase i prijavljivati se na njih katkada nije dovoljno. Neophodno je poslodavce zvati, ići direktno kod njih čak i kada ne nude posao u oglasima, predstaviti se, ostaviti svoj CV i boriti se sa odbijanjem što može biti jako frustrirajuće.

Prilikom traženja posla poželjno je razmisliti o svojim znanjima i vještinama, te uskladiti vlastita očekivanja i planove sa potrebama na tržištu rada i potrebama poslodavaca.

Važno je da osvijestite koja znanja, vještine i sposobnosti posjedujete, i morate identificirati područja i znanja koja je potrebno unaprijediti kako biste lakše našli posao. (Informatičke vještine, strani jezici, korištenje novih tehnologija u pojedinim zanimanjima i slično)

Jeste li znali da pri Zavodu za zapošljavanje djeluju klubovi za traženje posla?     Klubovi za traženje posla su jedan od načina da se mladi aktiviraju i uključe u proces traženja posla i implementiraju se u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje a u okviru Projekta Yep.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u procjeni vlastitih znanja i vještina ili kreiranju  individualnog plana traženja posla, možete se uvijek obratiti i stručnjacima koji rade pri Zavodu za zapošljavanje  kao savjetodavci.

Deficitarna zanimanja na području Općine Čitluk (podaci sa zavoda zazapošljavanje Čitluk):

  • VŠS/VSS: Građevinski inženjer, strojarski inženjer, elektroinženjer, doktor medicine, farmaceut, informatičar, arhitekt, economist, stomatolog.

 

  • SSS: Poljoprivredni tehničar, medicinski tehničar, građevinski tehničar, fizioterapeut.

 

  • VKV/KV: Brijač, obućar, postolar, kemijski čistač, pekar, keramičar, zidar, staklar, vozači raznih dostavnih vozila, tokar, tapetar, zavarivač, krojač, vodoinstalater.

Suficitarna zanimanja na području Općine Čitluk (podaci sa zavoda zazapošljavanje Čitluk):

  • VŠS/VSS: kriminalist, dipl. ekonomist, dipl. pravnik,dipl. politolog, dipl. novinar, socijalni radnik, pedagog, sociolog.

 

  • SSS: Ekonomski tehničar, maturant gimnazije, mašinski tehničar, prometni tehničar, trgovac.

 

  • VKV/KV: Bravar, prodavač, frizer, vozač motornih vozila, metalostrugar.

 

Dragi naši maturanti,

Dobro razmislite i mudro donesite životnu odluku o nastavku školovanja i/ili zaposlenju. Ukoliko vam je potrebno dodatnih informacija, savjet, razgovor sa pedagoginjama, tu smo za vas. Pišite nam na e mail: info@sscitluk.ba

 

 

Stručne suradnice ustanove, pedagoginje: Doris Vlašić,prof.

Josipa Primorac,prof.

 

Prezentacija download