VAZMENO TRODNEVLJE I USKRS

Još samo nekoliko dana dijeli nas od najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa. To preostalo vrijeme do ovog velikog dana zove se Vazmeno trodnevlje.
Početak Vazmenog trodnevlja je na Veliki četvrtak kada se spominjemo Kristove posljednje večere. Veliki petak pred nas donosi Kristovu muku i smrt, a Velika subota ispunjena je molitvom, tišinom i mirom. Tada razmišljamo o proteklim danima i Isusovoj žrtvi. Posebnost Velike subote je bdijenje koje započinje kad padne noć i čeka se uskrsno jutro. Uskrs je važan iz mnogih razloga, a prvenstveno jer je Isus uskrsnućem pobijedio smrt i darovao nam vječni život. Naša tradicija već desetljećima kao glavni simbol Uskrsa predstavlja uskršnje pisanice. Jaja obojana raznim bojama simbol su novog života i Isusova uskrsnuća. Na taj dan okupljamo se u obiteljima, idemo na svetu misu i pripremamo mnoga domaća jela. Zajedništvo je najvažnije, pa tako jedni drugima darujemo neke posebne pisanice ili se, pak, natječemo čija je tvrđa.
No, Uskrs se prije svega treba roditi u našim srcima kako bismo spoznali veličinu Kristove žrtve i pobjede, da taj dan ne bude samo jedan dan, već da Uskrs uistinu živimo svim svojim bićem.

Ivan Sivrić, I.2