VALENTINOVO ILI PEPELNICA?

Valentinovo_Pepelnica

Valentinovo, poznato je i pod nazivom „Dan zaljubljenih“ , no često zaboravimo da je to i dan svetoga Valentina. Vjerojatno većina zna priču o njemu, ali „repetitio est mater studiorum“. Sveti Valentin bio je svećenik koji je za vladavine cara Klaudija potajno vjenčavao parove riskirajući na taj način svoj život. Naime, car je zabranio sklapanje braka svojim vojnicama kako bi se nastavili boriti srčano, jer ne bi imali obitelj zbog koje bi bili pažljiviji i suzdržaniji u bitkama. Njegovo dobročinstvo ipak ga je koštalo života: odrubili su mu glavu 14. veljače, zbog čega se upravo taj datum obilježava kao njegov spomen dan.

Kroz povijest su mnoge kulture same oblikovale svoju „inačicu“ Valentinova i „ukrašavale“ legendu prema svojim vjerovanjima.

Tako su djevojke u Americi i Velikoj Britaniji vjerovale kako ptica koju ugledaju na Valentinovo određuje za kakvoga će se muškarca udati; ako djevojka ugleda kosa udat će se za siromaha, crvendać je upućivao na mornara, a češljugar na bogataša. Ako djevojka pak ugleda vrapca, udat će se za farmera, drozd je označavao sretnog čovjeka, a krstokljun predstavlja svadljivog muškarca. Ako bi djevojka ugledala grlicu to bi značilo da će se udati za dobrog čovjeka, dok je djetlić značio da se djevojka uopće neće udati.

U Njemačkoj, djevojke bi sadile luk, i uz svaku sadnicu stavile muško ime. Ono ime pored kojega bi prvi luk izrastao označavalo je ime djevojčina budućeg muža.

U Japanu, na Valentinovo, žene poklanjaju čokoladu svojim očevima, braći, dragim prijateljima, kolegama na poslu (čokolada obveze – giri choco), ali i odabranicima svojega srca (čokolada ljubavi – honmei choho) a oni im to „vrate“ nakon mjesec dana, kada se slavi „Bijeli dan“, poklanjajući im bijelu čokoladu.

U Finskoj, Valentinovo se deklarira kao „Dan prijatelja“; svatko dragim prijateljima šalje anonimne poruke izražavajući svoje osjećaje i najljepše želje, a zatim te osobe pokušavaju otkriti tko im je pisao.

Danci svojim voljenima anonimno šalju pjesmice u čijim stihovima se krije identitet pošiljatelja. Ako djevojka do Uskrsa otkrije svojeg „pjesnika“, on joj daruje jaje, u suprotnom, on joj se otkriva i ona mora njemu darovati jaje.

Na Filipinima su tradicionalna masovna vjenčanja.

U Italiji postoji tradicija prema kojoj djevojka mora paziti koju mušku osobu će prvu ugledati na Valentinovo jer će upravo ona postati njezinim suprugom. Idealnim poklonom smatraju posebne čokoladne bombonijere, Baci Perugina, od lješnjaka i čokolade. Tradicija pisanja ljubavnog pisma najviše dolazi do izražaja u Veroni, gradu čije zidine još uvijek odišu strastvenom ljubavlju Romea Montecchija i Julije Capuletti, koja i dan danas prima brojna ljubavna pisma na koja odgovaraju članovi njezina „kluba“. Ukoliko joj se želite povjeriti, svoja pisma možete poslati na adresu:

JULIET CLUB, Corso Santa Anastasia, 29, 37121 Verona, Italy.

Zanimljivosti:

1) Po broju poslanih čestitki, Valentinovo je odmah iza Božića, a zanimljivo je to što učitelji prime najviše čestitki, a slijede ih djeca, majke, supruge i simpatije.

2) Kralj Henry VII. 1537. godine u Engleskoj proglasio je 14. veljače Danom svetog Valentina ili Valentinovom.

3) Liječnici su tijekom 19. stoljeća nesretno zaljubljenima savjetovali jesti čokoladu kako bi ublažili tugu.

4) Richard Cadbury napravio je prvu bombonijeru za Valentinovo krajem 19. stoljeća.

5) Više od 25 milijuna bombonijera u obliku srca proda se na Valentinovo.

6) Oko 73 % ljudi koji kupuju cvijeće za Valentinovo su muškarci, dok isto radi tek 23 % žena.

7) Skoro 15 posto Amerikanki za Valentinovo same sebi šalju cvijeće.

8) Za Valentinovo se samo u SAD-u kupi čokolada u vrijednosti od jedne milijarde dolara.

9) Skoro 50 % čestitki kupi se i do šest dana prije Valentinova.

Valentinovo

10) Crvena ruža bila je omiljeno cvijeće rimske božice ljubavi, Afrodite.

11) Crvene ruže smatraju se cvijećem ljubavi zato što crvena boja simbolizira snažne romantične osjećaje i strast.

12) Više od 189 milijuna ruža proda se u SAD-u za Valentinovo.

13) Žene kupe skoro 85 % ukupno prodanih poklona za Valentinovo.

14) Svake godine na Valentinovo “padne” 220 000 prosidbi.

Po prvi puta od 1945. godine Pepelnica i Valentinovo padaju na isti dan.

Pepelnica ili Čista srijeda početak je Korizme, četrdeset dana dugog razdoblja koje kršćani provode u pokori i odricanju pripremajući se za Uskrs. Uz Veliki petak, Čista srijeda jedini je dan u godini kada su post (konzumirati samo jedan puni obrok u danu; obvezan za katolike od 18 do 60 godina) i nemrs (jesti uobičajeno redovito, ali bez konzumacije mesa; obvezan za sve katolike starije od 14 godina) obavezni.

Američki biskup, Richard Malone, obratio se vjernicima u video poruci te ih podsjetio na važnost ove svetkovine i poručio neka proslavu „Dana zaljubljenih“ prebace na dan prije (pokladni utorak) ili poslije.

Pepelnica je više od posta i nemrsa; to je dan pokore i razmišljanja i zato ju treba shvatiti ozbiljno, jer
„Memento homo, quia pulvis es,et in pulverem reverteris.“
( „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“)

Valentinovo

Ove riječi izgovara svećenik, dok vjernike posipa pepelom. Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima na razvoj duha poniznosti i žrtve. Isto tako podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

TEKST:Iva Pehar, IV.4