Valentinovo/Međunarodni dan darivanja knjige

Danas, 14.veljače obilježavamo Valentinovo, ili popularnije – Dan zaljubljenih. Simboli ovoga dana su crvena boja, ruže, srca a s obzirom da danas slavimo ljubav darove ne primaju samo zaljubljeni nego i majke, djeca, učitelji… Obilježavanje ovoga dana započelo je još u doba starog Rima. Car je tada zabranio ženidbu i zaruke vojnicima jer bi im žene omekšale srca pa ne bi htjeli ići u rat. Iako je i svećenstvo moralo poštovati odluku cara, svećenik Valentin ipak je potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli, a kada je car to saznao strpao ga je u tamnicu. Nedugo nakon smrti svećenika Valentina narod ga je proglasio svecem. Osim Valentina na današnji dan često se spominje i Kupid – bog ljubavi, koji je prikazan kao anđeo sa strelicom, a  koga ta strelica pogodi odmah se zaljubi.

Manje je poznato da na današnji dan obilježavamo i Međunarodni dan darivanja knjige . Njega je pokrenula dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine kako bi potakla interes i ljubav prema čitanju i kod djece i kod odraslih. Mnogi vrtići, škole i fakulteti na današnji dan organiziraju projekte poput zajedničkog čitanja knjiga, prikupljanje slikovnica, te međusobno darivanje knjiga.

A s obzirom da je Valentinovo, eto jedne dobre ideje za dar. Darujte voljenoj osobi knjigu i zajedno uplovite u svijet mašte uživajući uz dobro štivo.