Upoznavanje čitlučkih mališana sa svijetom biologije

Biologija 1

U utorak, 20.veljače, naša škola ugostila je mališane iz susjednog vrtića i njihove tete. Mješovitu grupu mališana dočekale su ravnateljica, profesorice i učenici prvog i četvrtog razreda. Na prvoj ¨znanstvenoj“ postaji, dočekali su ih mikroskopi i mikroskopiranje. Na prvom mikroskopu mališani su mogli vidjeti trajni preparat noge pčele i pauka. Drugi preparat, kožicu luka, pripremili su učenici prvog razreda u vodstvo profesorice Helene. Sljedeća postaja bila je molekularna biologija te razni modeli molekula DNA, modeli stanica te model srca i fetusa. Nisam siguran koliko su mališani mogli razumjeti to što gledaju, no vjerujem da su svakako bili oduševljeni, jer su imali pregršt pitanja na koja su učenici spremno odgovarali.

S molekula prešli su na živi svijet, točnije na svijet kukaca i živih fosila. Djeca su imala priliku vidjeti kralježnjake; miša, goluba, davždenjaka, kornjaču, zelembaća, kukce te razne (ne)otrovne zmije uključujući i najopasniju zmiju Hercegovine – zloglasnog poskoka. Ni fosili morskog svijeta nisu bili zanemareni iako djeca većinom nisu bila upoznata s njima. Najveći dojam na njih ostavili su zvjezdača, zmijača, konjic te puževi.

Za vrijeme jesenskih kiša, često se u šumama pojavljuju gljive koje valja razlikovati i upravo zbog toga gljive su bile na zasebnom odjeljku unutar sekcije. Mnoštvo izmodeliranih gljiva izmamila su pitanja najmlađih koje su, opet, naši mladi biolozi spremno odgovarali.

Pokazivanje nije ostalo na modelima, najhrabriji mališani imali su priliku držati živog indijskog paučnjaka koji je bio čuvan u terariju. Nadalje su djeca naučila i ponešto o laboratorijskoj opremi i fosilima. Završna stanica, zbirka biljka – herbarij te izložba nekolicine minerala i modela brazdanja stanice.

U dočeku naših malaca, kabinet biologije bio je prikladno uređen plakatima iz životinjskog svijeta te plakatima iz ekologije.

Malci nisu došli praznih ruku, donijeli su prekrasan uokviren crtež koji je svakom izmamio osmijeh na lice. Nadamo se da su mališani ponešto naučili i da ih je svijet biologije uspio zainteresirati barem onoliko koliko smo mislili da hoće.

Tekst: Marko Barbarić,IV.3

Biologija 3

Biologija 4

FOTO:DOGAĐAJNICA