Turističko ugostiteljski tehničari na izletu po Hercegovini i južnoj Hrvatskoj

IMG_4962Prošlu subotu, 21. siječnja 2012., četvrti razred naše turističko ugostiteljske škole je proveo na edukacijskome izletu po Hercegovini i južnoj Dalmaciji. Ovaj izlet je bio vezan za njihovu praktičnu nastavu, u sklopu kojeg se željelo maturante upoznati s pojedinim prirodnim i društvenim atrakcijama Hercegovine i južne Dalmacije. Svi posjećeni lokaliteti i objekti su stavljeni u turističku funkciju.

Tura je započela s posjetom vinariji Hercegovina Produkt. Gospođa Nela Medić, glavni enolog ove vinarije, skupinu je provela kroz vinariju i objasnila proces proizvodnje vina i drugih vinskih proizvoda. U kušaonici vinarije je predstavila sva njihova vina  i likere, te objasnila na koji se način odvija jedna degustacija vina prilikom posjeta turističkih skupina. Nakon vinarije, posjetilo se Mogorjelo u Čapljini. Kroz ovu starorimsku nastambu proveo nas je gospodin Dragan Bradvica, voditelj turističkog ureda u Čapljini.IMG_4958 Ovaj lokalitet je jedan od najvrijednijih povijesnih lokaliteta u Hercegovini, i kao takav je potpuno stavljen u turističke svrhe. Potom se skupina uputila u Vid (Metković), u kojem smo posjetili muzej Narona. Kustos muzeja je učenicima predstavio cijeli lokalitet, njegovu povijesnu važnost te proces izgradnje ovoga muzeja. Ovaj muzej je jedan od najvrijednijih muzeja antike u Hrvata. Nakon Narone, posjećen je muzej Humac u Ljubuškome, u kojem nas je dočekao fra Milan Jukić, kustos muzeja. Humački muzej je svojevrsna kolekcija hercegovačkih povijesnih eksponata.IMG_4963 Fra Milan nam je predstavio primjerke koji govore o prapovijesnim vremenima i vremenima antike u nas. Također, skupina je imala prilike vidjeti i Humačku ploču,  najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini. Pored muzeja je smještena i galerija, u kojoj su izložena mnoga likovna djela i skulpture na temu „majka i dijete“. Nakon Humca posjećeni su vinogradi Nuić na Crnopodu (općina Ljubuški). Domaćin u ovim vinogradima je bio gospodin Ivan Marinović, stručni voditelj ovih vinograda.IMG_4968 Pored kamenih vinograda u Blizancima, ovi vinogradi su najveća agroturististička atrakcija Hercegovine. U njima je zasađeno 190 tisuća trsa vinove loze (Žilavke, Blatine i pratećih sorata). S ovom atrakcijom je završila tura nakon koje je skupina imala zajednički ručak u restoranu La Casa u sportskome centru Circle International u Međugorju.IMG_4967 S učenicima na putovanju su bili profesori: Marija Juričić Vasilj, Reala Šakota, Dalibor Čarapina, Krešimir Milićević te tajnik škole Tihomir Paponja.

 

 

 

 

 

ZAHVALA:

Srednja škola dr.fra Slavko Barbarić i njena Turističko ugostiteljska škola se zahvaljuju sponzorima ovoga edukacijskog putovanja, a to su: Turistička zajednica HNŽ, Globtour Međugorje, Turistička agencija G-Tour Međugorje, Restoran La Casa Međugorje, Vinogradi Nuić, Vinarija Hercegovina Produkt i Muzej Humac.