TRENUTAČNA DEFICITARNA ZANIMANJA I PONUDA I POTRAŽNJA POSLOVA

zanimanjaDanas je problem nezaposlenosti gorući problem naše zajednice, posebno kad je naša država u pitanju. Neki od nas će se nakon četiri godine školovanja odlučiti za odlazak na fakultet, dok će neki početi tražiti posao.

Međutim, pripadali jednoj ili drugoj skupini, bitno je znati koja su to deficitarna i najtraženija zanimanja, koje su potrebne kvalifikacije i što od određenog posla možemo očekivati.

 

Top 10 najtraženijih zanimanja u 2011. na području BiH bila su:


1. Komercijalisti, prodavači, trgovci

2. IT programeri

3. Administrativni radnici

4. Računovođe, knjigovođe, revizori, financijski službenici

5. Ugostiteljski radnici

6. Strojarski inžinjeri i tehničari

7. Menadžeri, poslovođe, voditelji

8. Zdravstveni radnici

9. Marketing i PR menadžeri

10. Kreditni službenici

Najveći pad broja oglasa dogodio se u kategorijima:

– Pravo (66,47 % )

– Obrazovanje (53,38 %)

– Menadžment i upravljanje (36,28 %)

– Građevinarstvo (29,92 %)

Kategorije deficitarnih zanimanja u 2011. godini (gdje je postojala ponuda poslova, ali je nedostajalo kadra za popunjavnje tih pozicija) bile su:

– Arhitektonske usluge

– Biotehnologija i farmacija

– Informatika

– Ugostiteljstvo

Kategorije suficitarnih zanimanja u 2011. godini (gdje je potražnja za poslovima bila velika, a  ponuda mala) bile su:

– Administrativne i slične usluge

– Transport, skladištenje i logistika

– Policija i zaštitarske usluge

– Turizam

– Osiguranje

Slično je stanje u našoj županiji i ove godine. Najviše učenika koji se odlučuju za fakultetsko obrazovanje biraju fakultet prava, ekonomije, turizma i engleskog jezika.

Međutim, upravo ta zanimanja su suficitarna, pogotovo u našoj županiji. Zato je bitno dobro proučiti tržište rada i tako se odlučiti za pravo zanimanje i posao koji ćemo voljeti raditi, ali imati potrebna primanja.

Oni koji se odlučuju za posao moraju znati da je poznavanje rada na računaru istaknuto kao uvjet u čak 83% oglasa, a strani jezik je bio neophodan za

zapošljavanje u 81% natječaja za posao, dok je uglavnom tražen engleski jezik. Posjedovanje vozačke dozvole i vozačko iskustvo poslodavci su zahtijevali u 32% oglasa i to uglavnom za poslove na terenu,  kao što su prodajni poslovi te, svakako, poslovi u kategoriji Transport, skladištenje i logistika.

Ukratko, svatko od nas će odabrati dobro zanimanje ako ga obavlja svjesno i s ljubavlju. Bitno je samo dobro proučiti postojeće informacije o poslovnom tržištu, istaknuti ono u čemu smo najbolji, te osobine još dodatno usavršiti i krenuti u potragu za poslom, ili pak nastaviti obrazovanje u željenom smjeru.

Nikolina Miletić IV.2