Treće mjesto na Natjecanju za modeliranje mostova

Međunarodna udruga studenata građevinarstva IACES OG Mostar u suradnji s Građevinskim fakultetom i Studentskim zborom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru već šestu godinu zaredom uspješno je organizirala Natjecanje u modeliranju mostova za učenike četvrtih razreda srednjih škola u sklopu Dana otvorenih vrata.

I ove godine naša Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića sa zadovoljstvom se odazvala pozivu i okupila tri skupine maturanata iz naše škole koji su je predstavljali na ovom natjecanju pod mentorstvom prof. Tanje Ivanković. Prvu skupinu činili su učenici IV.1 – Bernarda Buntić, Božan Soldo i Jelena Šakota; učenice IV.2 – Barbara Čarapina, Draga Kordić i Katarina Maduna te učenici IV.7 – Iva Šego, Kristina Kozina i Jozo Mandžo. Sveukupno, sudjelovalo je 17 skupina među kojima i mladi iz Gruda, Širokog Brijega, Mostara, Stoca, Posušja i Čapljine.

Natjecanje je održano 11. travnja 2019. godine u Mostaru na Građevinskom fakultetu. Natjecanje je, osim natjecateljskog, imalo i edukativno – zabavni duh, a ujedno se maturantima predstavio Građevinski fakultet. Odmah na početku domaćini su nam zaželjeli dobrodošlicu, a održano je i kratko predavanje o svim mostovima koji se nalaze u Mostaru, a grad Mostar je i dobio svoje ime po ljudima koji su čuvali mostove – mostari. Odmah nakon kratkog predavanja studenti i asistenti su nas proveli kroz osnovna pravila izgradnje modela mosta, a zatim su nas uputili u dvoranu gdje su svakoj grupi dodijelili studente-mentore koji su nam bili na raspolaganju tijekom cijelog vremena izgradnje. Ove godine dobiveni materijal za izgradnju modela bili su drveni štapići i ljepilo. Vrijeme je bilo ograničeno na 2 sata, a svaka dodatna opcija rezultirala bi kaznenim bodom. Kod ocjenjivanja bitnu ulogu igrala je i estetika, pa ne samo da se moralo paziti na izgradnju mosta nego i na njegov izgled. Nakon 2 sata modeli su bili gotovi i spremni za testiranje. Testiranje se odvijalo na način da se model postavio na presu koja je računala ukupnu težinu koju je model mogao podnijeti, tj. njegovu nosivost. Naša škola nije prošla neopaženo, učenici IV.1 zasluženo su osvojili 3. mjesto, s tim da su po estetici bili na 2. mjestu.

Čestitke našim učenicima na postignutom uspjehu i hvala svima koji su sudjelovali. Iza sebe imamo još jedno predivno iskustvo i nova poznanstva.

Katarina Maduna, IV.2