Svjetski dan roditelja

Svakog 1. lipnja u godini obilježava se Svjetski dan roditelja. Ovaj datum koji su Ujedinjeni narodi proglasili 2012. godine, važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveću vrijednost. U užurbanom svijetu gdje s roditeljima komuniciramo preko SMS i internet poruka iako su u istoj prostoriji sa nama lijepo se sjetiti Dana roditelja i učiniti nešto za njih. Obitelj je sveta i moramo je čuvati. Roditelji su nam podarili život i možda se to nama ne čini tako ali sve što čine, čine za naše dobro i čine to s ljubavlju. Obilježavanjem Dana roditelja odajemo priznanje onima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu njihovih sinova i kćeri, te naglašavamo važnost roditeljske uloge.

Svjetski dan roditelja prepoznaje da obitelj ima primarnu odgovornost za skrb i zaštitu djece, za razvoj njihove osobnosti. Također naglašava kako bi djeca trebala odrastati u obiteljskom okruženju i atmosferi ljubavi, sreće i razumijevanja.

Obitelj je temelj zajednice i društva te ima ključnu ulogu u osiguravanju dobrobiti svojih članova, u obrazovanju i socijalizaciji djece i mladih te brizi za mlade i stare. Stoga je Svjetski dan roditelja odlična prilika da se zahvalimo svojim roditeljima na svemu što čine za nas.

Morena Hrstić, III. 6