SVJETSKI DAN PRAVA POTROŠAČA

Svjetski dan prava potrošača koji je prvi put zabilježen 15. ožujka 1983., svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. To je ujedno i prilika za promicanje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtjeva da se ta prava poštuju.

4 temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga:

  • Pravo na sigurnost roba i usluga,
  • Pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju,
  • Pravo na izbor roba i usluga,
  • Pravo potrošača da se čuje njihov glas.

Poštivanje potrošača, njihovih prava i interesa, kako od strane pružatelja roba i usluga, tako i od strane nadležnih tijela i institucija, u BiH se vrlo često očituje samo na deklarativnoj razini, dok se u primjeni i provedbi potrošačkih prava pojavljuju brojne nepravilnosti.

Stoga, kako bi obilježili ovaj dan te doprinijeli informiranosti svih nas kao potrošača, učenici IV. 4 i IV. 5 odjela zajedno s profesoricom Sandom Sušac izradili su zanimjivu kompoziciju koja krasi prostor naše škole i koja nam svima može pomoći ukoliko se želimo više informirati o svojim potrošačkim pravima.

“Upoznaj svoja prava, koristi svoja prava” – ova poruka ima veliki značaj za svakog potrošača jer samo na taj način možemo biti uistinu zadovoljni potrošači.

Andrea Lesko, IV.5