Svjetski dan palačinki

Svjetski dan palačinki

Svjetski dan palačinki ili „debeli utorak“ nema svoj fiksni datum već se obilježava svakog utorka prije početka Korizme. Ove godine taj datum je 28. veljače. Već 1903. u knjizi Augustea Escoffiera, francuskog kuhara, spominju se palačinke kao desert.

Svaka zemlja ima svoje običaje i priču vezanu za palačinke, a one su u biti tekuće tijesto koje se gotovi od brašna, jaja i mlijeka, što je ujedno i temeljni recept za iste.

Zapisi o postojanju palačinki dolaze još iz Rimskog Carstva gdje su se jele s medom i paprom. Crepes je francuski naziv za naše palačinke, a vjeruje se da su se u tim krajevima, točnije, u pokrajini Bretagne, spremale u veljači, kao poslastica za proslavu dolaska svjetla i proljeća nakon zime.

Palačinke mogu biti slane i slatke i svatko ih kombinira po svojim željama i okusima. Samim tim možemo ih posluživati kao toplo predjelo ili kao desert.

Slatke palačinke se kombiniraju s raznim nadjevima i punjenjima kod nas su to najčešće razne marmelade,džemovi, čokoladni preljevi, voće, umaci od jaja, vina,karamel, limunov sok, sladoled, razno voće i sl.

Poznata je i torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od riječi mille koja znači tisuću), a najčešće se kombinira s jagodama i slatkim vrhnjem.

Slane palačinke najčešće punimo pa pohamo ili gratiniramo. Punjenja su najčešće svježi sir, mljeveno meso, špinat i sl.

Nazivi palačinka u drugim državama i obilježja istih:

SAD i Kanada: Buttermilk palačinke
Obično ih jedu za doručak u kombinaciju s maslacem. One su deblje pahuljaste strukture zbog dodatka praška za pecivo u tijestu.
Austrija: Kaiserschmarrn
To je kod nas drobljenac koji se također gotovi od tekućeg ili lijevanog tijesta, a nakon prženja se istrga na komadiće. Ime je dobilo po caru Franzu Josephu I. (1830. -1916.) koji ih je obožavao. U njih možete dodavati orahe, grožđice i drugo sušeno voće.
Australija: Pikelets
Male i debele palačinke popularne su kao međuobrok, ili uz popodnevni čaj. Poslužuju se sa džemom ili vrhnjem.
Istočna Europa: Blini ili Blintz
Tanke palačinke uobičajene u mnogim zemljama istočne Europe. Gotove se od pšeničnog ili heljdinog brašna i kvasca, a ispunjene su slatkim ili pikantnim nadjevom.
Engleska: Palačinke sa šećerom i limunom
Tradicionalno prigotovljene te se prelijevaju sa sokom od limuna i šećerom. Britanci ih znaju napuniti slanim nadjevom i jesti kao glavno jelo.
Finska: Pannukakku
Prže se u obliku pravokutnika ili kruga. Poslužuju se sa šećerom u prahu, vrhnjem ili voćem.
Francuska: Crepes
Tanke, velike palačinke na koje se stavi nadjev od čokolade, voća, sira ili pirjanog povrća, prešavine i sl.
Grčka: Tiganites
Tanke palačinke tradicionalno prelivene medom, cimetom i jogurtom.
Indija: Uttapam
Tijesto napravljeno od fermentirane riže, crne leće, začina i sjeckanog luka.
Malezija: Apam Balik
Obično se rade od rižinog brašna, a pune se slatkim punjenjem od kikirikija.
Meksiko: Hotcakes
Meksičke su palačinke debele i pahuljaste, vrlo slične američkim. Poslužuju se sa cimetom.
Švedska: Raggmunk
Palačinke sa slanim krumpirom.
Venezuela i Kolumbija: Cachapas
Kukuruzne palačinke punjene rastopljenim svježim sirom.

Postoji i više načina motanja palačinka što ovisi o samoj krativnosti i domišljatosti onoga tko ih gotovi. Osnovno pravilo je to da fil ne „pobjegne“. Najčešće se motaju u savitak ili se presavijaju kao maramica u četiri dijela.

Kao dekoracija nam mogu služiti razni preljevi, orašasti plodovi ili kao što sam već spomenula sam način motanja palačinke je po sebi dekorativan.

Osnovni recept za palačinke (za 10 osoba)
30 dag brašna
5 dl mlijeka
0,4 dag soli
4 dag šećera kristal
2 kom. jaja
1 dl ulja za prženje

Gotovljenje:
Od brašna, mlijeka, jaja i začina napravimo fino tekuće glatko tijesto. Pustimo da ostoji pola sata.

U tavu ulijemo ulje da se zagrije, te ga izlijemo u posudicu. Zatim ulijemo tijesto da prekrijemo dno. ( naginjući i okrećući tavu). Kada se palačinka isprži s jedne strane okrenemo je na drugu. Pržene palačinke trebaju biti rumene, sočne i tanke.

Možete ih puniti po vlastitim okusima i željama.

„Okusi se ne rađaju nego stvaraju.“ Mark Twain

Svim ljubiteljima palačinki želim sretan Svjetski dan palačinki!

A slike sa proslave, s Vašom unikatnom recepturom ili nekom pričom/ citatom o palačinkama možete poslati na naš mail: [email protected]. Radujemo se razmjeni iskustava!
Dobar tek!

Tekst: Antonija Krišto, prof.