Svjetski dan mentalnog zdravlja – 10. listopada

Dragi naši učenici,

Mentalno zdravlje se definira kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac prepoznaje vlastite sposobnosti i potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, produktivno raditi i doprinositi zajednici u kojoj živi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je 1946. tjelesno i mentalno zdravlje definirala kao temeljno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje je odgovornost društva, raznih institucija i odgovornih osoba, ali i cijele zajednice.

Od osobne higijene najvažnije je održavati mentalnu. 

Ukoliko ti se dogodi dan kada se ne osjećaš dobro, to je sasvim u redu. Kako god se osjećamo – u redu je.

Budi strpljiv sa sobom jer ništa u prirodi ne cvjeta tijekom cijele godine. Zapamti, nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Ono što kao učenici možemo učiniti je mirno i sabrano izvršavati naše dnevne školske obveze. Ako postignete rezultat kakvom ste se nadali, veselite se i koračajte naprijed. No, ako rezultat nije onakav kakav ste željeli, opet ste stekli iskustvo i shvatili što ne smijete ponavljati. Naučili ste nešto korisno i od toga krećete kako biste ponovno sagledali problem i potražili nova rješenja.

Ukoliko se nekad osjećaš drukčije i neshvaćeno, zapamti da razlike među nama stvaraju jedinstvenu ljepotu na ovom svijetu.

Ako vam se ponekad čini previše, potreban vam je savjet, pomoć – dragi učenici slobodno se obratite vašim pedagoginjama na e-mail: [email protected] ili slobodno pokucajte, dođite na razgovor.

Ne ustručavajte se u bilo kojoj situaciji potražiti pomoć vaših pedagoginja.

Kreni u potragu u sebi za svojim talentima.

Stručne suradnice:

Doris Vlašić, pedagoginja

Josipa Primorac, pedagoginja