Svjetski dan mentalnog zdravlja – 10. listopada

MENTALNO ZDRAVLJE KAO UNIVERZALNO LJUDSKO PRAVO

Dragi naši učenici,

U utorak, 10. listopada diljem svijeta obilježit će se Svjetski dan mentalnog zdravlja.Na ovaj dan nosi se zelena vrpca koja je međunarodni znak i simbol solidarnosti i potpore mentalnom zdravlju. Ovogodišnja tema je: Mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje se definira kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac prepoznaje vlastite sposobnosti i potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, produktivno raditi i doprinositi zajednici u kojoj živi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se kako u svijetu 25 % osoba boluje od različitih mentalnih poteškoća (SZO, 2022). Među najčešćim poteškoćama, bez obzira na spol i dob, su anksioznost i depresija.

Dan Mentalnog zdravlja podsjeća nas na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje ima u našim životima kao i društvu u cjelini. Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče. Obilježavanje Dana Mentalnog Zdravlja je također prilika za destigmatizaciju i edukaciju koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih poremećaja. Od osobne higijene najvažnije je održavati mentalnu.  Ukoliko ti se dogodi dan kada se ne osjećaš dobro, to je sasvim u redu.

Budi strpljiv sa sobom jer ništa u prirodi ne cvjeta tijekom cijele godine. Zapamti, nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Ukoliko se nekad osjećaš drukčije i neshvaćeno, zapamti da razlike među nama stvaraju jedinstvenu ljepotu na ovom svijetu. Ako vam se ponekad čini previše, potreban vam je savjet, pomoć – dragi učenici slobodno se obratite vašim pedagoginjama na e-mail: [email protected] ili slobodno pokucajte, dođite na razgovor.

Ne ustručavajte se u bilo kojoj situaciji potražiti pomoć vaših pedagoginja.

Kreni u potragu u sebi za svojim talentima.

                                                                                           Stručne suradnice ustanove:
Doris Vlašić, pedagoginja
Josipa Primorac, pedagoginja