SVJETSKI DAN MEDICINSKIH SESTARA

Danas obilježavamo Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara. Što ovaj dan zapravo predstavlja i kako je nastala sama ideja o njemu? Pa, 12. svibnja svake godine, u spomen na rođenje začetnice modernog sestrinstva – engleske bolničarke Florence Nightingale, slavimo Dan medicinskih sestara. Florence je, naime, polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika i uvela metode njegovanja istih. Organizirala je bolnice u Krimskom ratu i uvelike smanjila smrtnost u njima.
Iako često zanemarimo ove predivne ljude koji, riskirajući vlastite, spašavaju naše živote, u ovim teškim vremenima haranja virusa trebamo ih se posebno sjetiti. Izloženi svakodnevnom naporu i opasnosti od zaraze, medicinske sestre i tehničari nesebičnim zalaganjem za opće dobro čuvaju zdravlje svakoga od nas. Profesija koja zahtijeva puno strpljenja, suosjećanja i ljubavi, a toliko puta njihova dobra djela ostanu u sjeni.
Zato, iskoristimo ovaj dan da im zahvalimo na svemu što čine kako bi ovaj svijet bio bolje i zdravije mjesto. Svim medicinskim sestrama i tehničarima sretan njihov dan i jedno veliko hvala za svaku kaplju znoja što su prolili za nas!

Ivan Sivrić, II.2