SVJETSKI DAN KNJIGE

Svjetski dan knjige obilježava se svake godine 23. travnja. Taj 23. travanj je značajan datum koji nije slučajno odabran. Naime, 23. travnja 1616. godine umrla su dva velika pisca – William Shakespeare i Miguel de Cervantes. Stoga je UNESCO 1995. godine, odajući počast Shakespeareu i Cervantesu, izabrao ovaj dan kao Svjetski dan knjige.
U srednjem vijeku u Kataloniji je stvorena tradicija prema kojoj muškarac na Svjetski dan knjige ženi poklanja ružu, a ona njemu zauzvrat poklanja knjigu.
Cilj ovog dana je potaknuti djecu, mlade, a i starije da čitaju i otkrivaju čari knjiga. Također, obilježavanje ovoga dana ukazuje nam kolika je važnost knjiga, koliko nam pomažu u učenju nečega novoga, u obogaćivanju rječnika, a i u kulturnom uzdizanju. Čitanje je važno za poboljšanje moždane aktivnosti, ima pozitivan učinak na san, pomaže u borbi sa stresom, i slično.
Zahvaljujući napretku tehnologije, danas imamo pristup e-knjižnicama u kojima možemo pronaći knjige koje nas zanimaju. Knjige su također odličan izvor zabave, stoga iskoristimo višak vremena u karanteni i zabavimo se uz dobru knjigu.
                                               Ana Sivrić, III.2