Svi sveti │Dušni dan

Svakodnevno ulažemo mnogo energije da bismo gradili svoj identitet, da bismo postigli ravnotežu u svojim obvezama i prioritetima, težimo usavršavanju, ali vrijeme kad bismo najviše trebali razmišljati o svemu navedenom su Svi sveti i Dušni dan. Zasigurno ćemo posjetiti grobove naših najmilijih, zapaliti svijeće i položiti cvijeće. Međutim, ti dani posebno bude svijest o prolaznosti i potiču na preispitivanja  našeg moralnog djelovanja.  Stoga smo zamolili našeg svećenika/vjeroučitelja fra Luku Ćorića da podijeli s našim srednjoškolcima i ostalim čitateljima svoja promišljanja o  neizmjerno važnim danima katoličkog kalendara i kršćanskog života koji nam slijede.

– Mjesec u koji smo zakoračili obilježen je na poseban način sjećanjima na naše bližnje koji su dovršili svoje ovozemaljsko hodočašće. Kao putujuća Crkva, pozvani smo moliti za duše svih onih koji su napustili ovaj svijet s nadom da su dionici vječne radosti.

Dan koji nas uvodi u mjesec studeni jest spomen na proslavljenu Crkvu, poznat kao svetkovina Svih svetih. Tim spomenom i proslavom sjećamo se svih svetaca Katoličke Crkve čiji je život prepoznat po bliskoj povezanosti s Kristom. Njihovi životi prožeti su svjedočanstvom vjere u Krista Gospodina usred najizazovnijih trenutaka vlastite povijesti unutar koje su odvažno ispovijedali svoju vjeru, nerijetko i po cijenu vlastitoga života.

Crkveni Oci su prepoznali ulogu i važnost svetaca mučenika u životu Crkve. Po daru njihova života za Kristovo ime, Crkva kao Kristovo Tijelo, crpila je snagu za nadolazeće izazove i tako sazrijevala u iskrenom navještaju vjere u Krista uskrsloga koji je otrpio neizrecive boli i patnje, darujući svoj život za nas. Spomenutom svetkovinom Svih svetih se sjećamo i onih čija svetost života nije proglašena, a koji su svojim tihim životnim primjerom bili opomena i poticaj na svetost.

Uz proslavu svih svetaca i svetica Katoličke Crkve nadovezuje se i spomen vjernih pokojnih poznat kao Dušni dan. Tim danom se sjećamo svih pokojnih, znanih i neznanih, te zahvaljujemo Gospodinu za dar njihove prisutnosti ovdje na zemlji ujedno moleći za oproštenje grijeha i spasenje njihove duše.

Ovo su dani koji nas podsjećaju na ispravan pogled prema životu, preispitivanje vlastitih životnih odluka te svoga odnosa s Gospodinom i bližnjima. 

Život nam je darovan da budemo na blagoslov i dobro jedni drugima, da budemo živi navještaj Vječnosti koja čeka na nas. Neka nas zagovor svih svetih, primjer njihova života, kao i kršćanski primjer naših pokojnih, ohrabre na putu ostvarenja svetosti – nas, putujuće Crkve – kojoj je jedini ideal, utjeha i nada nebo – rekao je fra Luka.

I ovim putem zahvaljujemo našem fra Luki Ćoriću na iscrpnom objašnjenju i poticajnim riječima te vremenu koje je izdvojio.

 

Helena Bevanda (III.1), novinarska sekcija