Sjećanje na Vukovar

Ništa se tako snažno ne može oduprijeti zaboravu kao znanje i umjetnost. Nasilje je rušilačko, a umjetnost stvaralačka. Gimnazijalka Iva Juričić (IV.2), pod mentorstvom prof. likovne umjetnosti Tanje Ivanković, svojom je umjetničkom gestom izrazila zahvalnost Gradu Heroju te pristupom i imaginacijom omogućila nadogradnju identiteta. Nagnala je ostale učenike na razmišljanje jer kao i umjetnik, i publika ima svoju odgovornost, pogledati – znati –  nikada ne zaboraviti, to je moć umjetnosti.

Vukovar je stao na put srpskom agresoru. Agresor nije mogao pobijediti hrvatskog branitelja, nije znao da neće moći pobijediti Vukovar i sjećanje na Vukovar. Poštujući Vukovar, poštujemo sve žrtve i heroje Domovinskog rata, jer nije samo grad, on je simbol hrvatskog otpora, žrtve i borbe za slobodu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Sjećanjem na žrtve podsjećamo mlade na zločin koji se dogodio i koji se više nikada ne smije ponoviti.

Funkcija likovne umjetnosti nije samo estetska, njezina zadaća je nadići prostor i vrijeme, baš kao što je to Vukovar učinio. Suze majke koja je u ratu izgubila sina nikada neće presušiti, kao ni umjetnost koja će uvijek biti način komunikacije te podučavanja. Zastanite na hodniku naše škole, pogledajte, razmislite i nikada ne zaboravite 18. studenoga.

Mateja Primorac (IV.1), novinarska sekcija