Sajam poduzeća za vježbu

Danas je u našoj školi održan Sajam poduzeća za vježbu koji je govorom dobrodošlice otvorila ravnateljica Adela Škutor. Potom je prisutne pozdravila stručna savjetnica Zavoda za školstvo Mostar Gracijela Marijanović. Uvaženi gosti  bili su načelnik Općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik Općinskog vijeća Predrag Smoljan. PZV je virtualno poduzeće koje ima sve odrednice stvarnoga poduzeća kao što su upravljanje tvrtkom, računovodstvo i financijsko poslovanje, marketing, nabava i prodaja.

Dio je praktične nastave strukovnih škola i u njemu učenici, uz pomoć profesorica ekonomske skupine predmeta, vježbaju i primjenjuju teorijski stečena znanja. Učenici škola Hercegovačko-neretvanske županije predstavili su svoje poslovne ideje i vježbeničke tvrtke tako da je predvorje naše škole bilo konkurentno tržište kojim su učenici suvereno vladali. Činilo se da su imali pravu zamisao, napravili poslovni plan, procijenili rizik, razmotrili zakonitost i dobro upravljali ljudskim potencijalima te plasirali pravi proizvod u pravo vrijeme.

Štandovi su bili prilagođeni poslovnom identitetu i zaokupili su zanimanje posjetitelja, što je znak da su se učenici potrudili oko promidžbenih aktivnosti i organizacijske kulture. Svi su htjeli nešto saznati, o proizvodima se raspitati, a to je dobro jer prodajni razgovori mogu se usavršiti samo vježbanjem. Učenici su kompetentno odgovarali na sve upite iako je konkurencija bila blizu.

Sudjelovali su i naši učenici ugostiteljskog smjera koji su u suradnji sa svojim nastavnicima praktične nastave pripremili slatke i slane delicije. Pobijedila je Srednja škola Neum i njihova poslovna ideja pod nazivom Bi’ će zakojidan.  Uglavnom, naše predvorje je danas bilo mjesto na koje su svi žurili.

Matea Ostojić (III.6), novinarska sekcija