Razmišljanje maturantice Ive Pehar

Razmišljanje maturantice Ive Pehar

Jesu li maniri zastarjeli u današnjem svijetu?

“Čovjekovo ponašanje je zrcalo u kojem pokazuje svoj pravi lik.”

Johann Wolfgang von Goethe

U današnje vrijeme, kada smo svi stalno u žurbi često zaboravljamo na male, ali vrlo važne stvari: manire. Bilo da ulazimo u neku prostoriju, nekoga pitamo za pomoć, šaljemo poruku ili naručujemo u restoranu, trebali bismo se prema drugima odnositi s poštovanjem. Ali, “nove generacije, novija pravila” Jesu li maniri zaista postali “zastarjelice” kod mladih i koliku “snagu” mogu imati takve “sitnice”?

Kada ste posljednji put nekoga lijepo zamolili za nešto? Još važnije; kada je to bilo iskreno, čisto iz pristojnosti, a ne zbog interesa? Postoji izreka: “Svaka bitanga se može naučiti ponašati pristojno, ostajući u duši gruba i neotesana; iskonski profinjena i suosjećajna osoba teško će se ponašati bilo kako drugačije negoli pristojno.”

Znam da ste ovo vjerojatno čuli/pročitali već bezbroj puta, ali činjenica je da je današnji svijet previše okrenut ka materijalnom i većina odnosa se zasniva na interesima. Jedni druge svakodnevno osuđujemo i često se ponašamo hladno i rezervirano. Razlog tomu je prije svega nesigurnost i strah od mišljenja drugih. Imajte na umu kako je sve u životu poput “frizbija”, kako ga bacite, tako će se i vratiti. Stoga, nemojte se čuditi kada za svoj hladni pristup dobijete “vjetar u lice.

Lijepo ponašanje može uljepšati dan, kako vama samima, tako i onima kojima je upućeno. Vjerujte mi, kada „ustanete na lijevu nogu“, skoro zakasnite na autobus, a još je kišni dan, nečiji “džentlmenski” potez, osim što je neočekivan, može vam dokazati kako još ima nade za ovaj svijet.

Naravno, živimo u slobodnoj zemlji, slobodni ste izabrati što ćete činiti, ali, znajte da niste slobodni posljedica svojega odabira. “Ma što te, brate, u životu čeka: ti budi svoj!”

Tekst: Iva Pehar, IV.4