Proslava Dana škole 2022.

Svečan je 24. studenoga bio u našoj školi. Prigodnim programom proslavljen je Dan škole, što je bio povod da se u školskom predvorju okupe gosti, djelatnici škole i učenici. Bila je to i savršena prigoda da svoj talent pokažu najaktivniji i najuspješniji.

Voditelji Tomislava-Iva Šakota (III.5) i Gabrijel Barbarić (III.1) na početku su izrazili dobrodošlicu cijenjenim gostima, predsjedatelju Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavu Martinoviću, načelniku Općine Čitluk Marinu Radišiću, predstavnicima Ministarstva obrazovanja i Zavoda za školstvo te ostalim  uvaženim gostima. Potom su pozvali prisutne da minutom šutnje odaju počast preminulim utemeljiteljima, djelatnicima i učenicima te, naravno, dr. fra Slavku Barbariću. Ravnateljica Adela Škutor održala je pozdravni govor nakon kojeg su Karla Pervan i Mate Ilić (III.5), članovi literarno-recitatorske sekcije,  izveli ljubavni epilog Tišine uz glazbenu pratnju Mladena Mandže (III.3). Učenice Josipa Jerkić i Ana Pehar (IV.3) pripremile su skladbu Hallelujah, Leonarda Cohena.

Minute koje su uslijedile bile su posvećene našim djelatnicima koji su ispraćeni u zasluženu mirovinu. Velikim pljeskom nagrađeni su profesor Stipe Ćavar, profesor Stjepan Grbavac i djelatnica Zdravka Prga. Prigodne darove uručile su ravnateljica Adela Škutor i pomoćnica ravnateljice Sanda Sušac. Ponovno je bilo vrijeme za glazbu. Skladbom Virujen u anđele u izvedbi Mladena Mandže (III.3) nastavljen je program. Podsjetimo, na ovogodišnjem natjecanju Federalnog ministarstva kulture i sporta organiziranom u okviru programa Mladi i nasljeđe naša učenica Petra Miletić (III.1) osvojila je treće mjesto u kategoriji literarni rad. Na temu Održiva kulturna i prirodna baština  – tradicija, budućnost i mladi napisala je uradak Djedova kuća. Dan škole je bio prilika da Petra predstavi svoj nagrađeni rad i nakratko prisutne vrati u prošlost te istakne važnost tradicije. U istom duhu nastavili su Školarci izvedbom Hercegovina u srcu. Uslijedila je dodjela nagrada najuspješnijim učenicima na školskom literarnom natječaju na temu Svi se rađamo kao originali, a mnogi umiru kao fotokopije.

Ocjenjivačko je povjerenstvo odlučilo da je najbolji rad napisala učenica Petra Miletić (III.1) pod mentorstvom profesorice Ilijane Sušac. Drugonagrađeni učenik je Marko Selak (III.2), mentorica profesorica Anamarija Pinjuh, a treće mjesto dijele Marta Mijatović (IV.1), mentorica profesorica Ilijana Sušac, i Petra Barbarić (I.4), mentorica profesorica Ivona Brkić. Budući da se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti, a škola je već treću godinu sudionica Mirovnoga obrazovanja, učenici su u suradnji  s pedagoginjama Josipom Primorac i Doris Vlašić pripremili kratku izvedbu kao bi skrenuli pažnju na borbu protiv sveprisutnog nasilja putem interneta. Učenicima se posebno svidio poučan i zanimljiv performans kojim su autorice željele dati potporu onima koji su doživjeli neki oblik nasilja i potaknuti ih da izražavaju svoje emocije, potrebe i probleme. Zatim je vokalna skupina izvela kanon Hallo Django. Glazbeni dio pripremila je voditeljica sekcije Vesna Šarić, a za cjelokupni program priredbe zaslužna je voditeljica literarno-recitatorske sekcije Ilijana Sušac.

Ravnateljica Adela Škutor uručila je zahvalnice predstavnicima Union Foodsa i udruge BLAŽ Enology te zahvalila tvrtki Premier World Sport. Svojim donacijama i angažmanom gospodarstvenici su uvelike pridonijeli uspješnijem obrazovanju. Zajedničkim snagama svih sudionika obrazovanja, uz podršku osnivača i gospodarstvenika, osigurao se sustav u kojemu će učenici  lakše tražiti i usvajati nova znanja. Onda su pjevači i svirači dodatno podigli ionako odličnu atmosferu.

Još nismo gotovi. Cijeli tjedan bio je slavljenički. U ponedjeljak se održao sportski dio programa koji su pripremili profesori tjelesne kulture. Odigrane su nogometna i odbojkaške utakmice. U nogometnom duelu između Prve i Druge smjene pobjedu je odnijela Prva smjena. U odbojkaškoj utakmici Profesori – Učenici pobijedili su Profesori, a u ženskoj odbojci bolje su bile djevojke iz Prve smjene. No to nije sve. Navedene aktivnosti proslave Dana škole tekstom i fotografijama popratile su članice novinarske sekcije pod vodstvom profesorice Danijele Škegro, voditeljice sekcije.

 

tekst i fotografije

Patricija Prga (III.1), novinarska sekcija

Helena Bevanda (III.1), novinarska sekcija

Ana Vasilj (I.1), novinarska sekcija