PRIPREMA ZA USKRS KROZ VAZMENO TRODNEVLJE

veliki_petakU Crkvi se već od 4. Stoljeća razvila praksa da se za događaj spasenja i otkupljenja čovječanstva od grijeha pripremamo kroz Vazmeno trodnevlje koje uključuje Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu.

Veliki četvrtak

Na veliki četvrtak sjećamo se Isusove posljednje večere na kojoj je Isus prije svoje muke, sebe u slobodi predao za naše grijehe i za spasenje svih ljudi: Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje Lk (22,19). Tim činom ustanovljena je Euharistija, najuzvišeniji oblik kršćanskog slavlja gdje vjernici postaju najbliži Bogu i Bog njima. Na Veliki četvrtak se u večernjim satima slavi Misa Gospodnje večere i to bi trebala biti jedina Misa toga dana osim Mise posvete ulja koju slavi u jutarnjim satima biskup u katedrali. S Misom Gospodnje večere povezan je običaj pranja nogu na spomen kako je Isus svojim učenicima oprao noge na Posljednjoj večeri.                                                                                                                                                        

Veliki petak

Veliki petak dan je Isusove smrti na Križu. Za nas vjernike to bi trebao biti dan strogog posta i žalosti. To je jedini dan u godini kada se u crkvama ne služi Misa a slavi bogoslužje Velikog petka koje je podijeljeno na tri dijela: služba riječi, klanjanje Križu i liturgija pričesti. Služba riječi sastoji se od dva čitanja, naviještanjem Gospodinove muke po Ivanu, homilijom i sveopćom molitvom. Obred klanjanja Križu počinje postupnim otkrivanjem Križa, a nakon toga slijedi štovanje križa naklonom ili poljupcem. Bogoslužje završava pričešću.

 

Velika subota

Velika subota je dan Isusova počinka u grobu. U svom naumu spasenja Bog je odredio da njegov Sin upozna stanje smrti, stanje odijeljenosti svoje duše od svoga tijela od trenutka kad je izdahnuo na Križu do trenutka kad je uskrsnuo. To stanje mrtvog Krista je otajstvo groba, otajstvo Velike subote kad u Crkvama nema bogoslužja osim tihe molitve kod Isusova groba koji se pripremi u crkvi. U večernjim satima Velike subote započinje liturgija vazmenog bdijenja koja se sastoji od službe svjetla, bogoslužja riječi te od krsne i euharistijske službe. Liturgijom vazmenog bdijenja završava Vazmeno trodnevlje i vrijeme pripreme za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.