Predstavljamo sekcije – Mladi germanisti

Svake školske godine učenici naše škole imaju priliku priključiti se jednoj od mnogobrojnih sekcija – ekološka sekcija, glazbena sekcija, informatička sekcija, literarno – recitatorska sekcija, matematička sekcija, nogometna sekcija, novinarska sekcija, sekcija kuharstva, sekcija Mladi germanisti, te sekcija Mladi povjesničari. Kada se sastaju, što rade na svojim satima i što je cilj rada navedenih sekcija predstavljat ćemo vam na našoj stranici tijekom tekuće školske godine. Prva sekcija koju smo posjetili je sekcija Mladi germanisti koju vodi prof. Jelena Pavlović, a broji 22 člana.

“Onaj tko ne poznaje strane jezike, ne zna ništa ni o svom.” (Johann Wolfgang von Goethe)

Sekcija “Mladi Germanisti” sastaje se već drugu godinu za redom, a nastala je iz želje za usavršavanjem znanja njemačkog jezika, kao i upoznavanja s kulturom, običajima i baštinom zemalja njemačkog govornog područja. Osim učenja o zemljama njemačkog govornog područja neke od aktivnosti sekcije su i priprema za sudjelovanje na školskom, županijskom i federalnom natjecanju iz njemačkog jezika.

U ovoj školskoj godini sekcija je između ostaloga obilježila:
– Europski dan jezika u mjesecu rujnu
– Oktoberfest
– Dan njemačkog jedinstva u listopadu

Obilježavajući ove datume učenici su naučili neke zanimljive činjenice:
~ Prvi Oktoberfest održan je 1810. u čast princa Ludviga i princeze Therese von Sashen-Hildburghausen na njihovom vjenčanju.
~ Berlinski zid  bio je dugačak oko 160 km i odvajao je Zapadni i Istočni Berlin. Pao je 9. studenoga 1989.
~ Europski dan jezika obilježava se 26. rujna. Cilj Europskog dana jezika je vrednovanje svih jezika i kultura.

Do kraja školske godine obilježit će sve važnije datume iz povijesti zemalja njemačkog govornog područja, kao i njihove važne proslave kojima obilježavaju kulturu, vjersku i povijesnu baštinu i običaje. Cilj sekcije je također osnažiti ulogu njemačkog kao stranog jezika, posebno među mladima, te kroz suradnju s lokalnim udrugama promovirati važnost učenja stranih jezika, kao preduvjet za bolju budućnost i bolje mogućnosti zaposlenja i daljnjeg školovanja.

       “Koliko jezika znaš,toliko ljudi vrijediš.”

Morena Hrstić i Ana – Marija Šego, III.6