Posjet Vjetrenici, Ravnom i Stocu

U povodu Svjetskog dana učitelja nakon svečane sjednice Nastavničkog vijeća, predvođeni ravnateljicom Adelom Škutor, djelatnici škole posjetili su jednu od najpopularnijih  turističkih destinacija u Hercegovini – špilju Vjetrenicu.

Spektakularan skriveni dragulj je hidrološki aktivan speleološki objekt južno-dinarskog krša, zaštićeni spomenik prirode i kandidat za listu svjetske baštine UNESCO-a. Najljepša prirodna oaza, prva po bioraznolikosti, ime je dobila po pojavi snažnog strujanja zraka na ulazu kojom se izjednačuje stalna unutarnja i promjenjiva vanjska temperatura zraka. Prosječna godišnja temperatura je 11,6˚C. Turistički dio špilje dug 750 m, osiguran ogradom i osvijetljen, samo je petina istraženog područja.

Bilo je i pravo vrijeme za posjetiti  Ravno, najšarmantnije mjesto, i to s razlogom. O idiličnoj  autohtonoj atmosferi i prirodnim ljepotama može se govoriti samo u superlativima. Nedostatak komercijalnog sadržaja mjestu daje posebnu čar i mir ništa ne može osporiti. Nosi epitet najmanjeg grada u BiH, ali se može pohvaliti bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Iz Općine Ravno, između ostalih, potječu svjetski genijalac Ruđer Bošković i književnik Anđelko Vuletić. Izvornom ugođaju pridonio je i restoran Stanica i njegova pažljivo pripremljena gastronomska ponuda te predivan pogled s terase koji se  pruža na okolne uzvisine, daleke planine i obližnja polja. Nalazi se u sklopu istoimenog hotela koji je nastao adaptacijom stare zgrade željezničke postaje na liniji  Beč – Dubrovnik.

Interes je bio usmjeren i na Stolac, muzej na otvorenom. Svoj rodni grad djelatnicima škole predstavila je prof. Ivona Brkić. Rijeka Bregava protječe središtem grada i predstavlja put kojim se ne prolazi samo kroz prostor nego i kroz vrijeme. Naime, povijesno područje staroga grada proglašeno je nacionalnim spomenikom. Prepoznatljiva orijentalna arhitektura, tradicionalne kuće i tvrđava srednjovjekovnog grada Vidoški  elementi su koji mjesto čine posebnim i utjelovljuju hercegovačku kulturnu raznolikost. U Općini Stolac nalazi se trideset nacionalnih spomenika s dvije nekropole pod zaštitom UNESCO-a. Nekropola stećaka Radimlja najpoznatije je odredište stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Jednodnevni  izlet na navedena mjesta zaista je bio hedonistička odiseja.  Fascinantan presjek povijesti i svijet prirode koji se ne smije propustiti jer nudi nevjerojatnu estetsku vrijednost, nadilazi  sferu mogućeg, zadire u zahtjevnu suvremenost i nadahnjuje u svakom pogledu.

Danijela Škegro, prof.