Posjet Obiteljskom podrumu Grge Vasilja

Jučer su naši kuhari i konobari boravili u posjetu Obiteljskom podrumu Grge Vasilja u Međugorju. U jedinstvenom interijeru smještenom podno Križevca dočekao ih  je i ljubazno ugostio gospodin Andrija Vasilj te uputio u vinsku kulturu našega kraja, dočarao umjetnost vinarstva.

Zaista je impozantan put od vinograda do butelje, čemu svjedoči filozofija ove svjetski poznate vinarije: Sa zemlje obrati najbolje, u bačvama proizvesti najkvalitetnije. Doznali su da se proizvodi plasiraju na tržište pod nazivom Carska vina. Također, proizvode rakije i likere Cesarica. I tu nije kraj. Ova uspješna autohtona priča počiva na modernom turizmu i poduzetnički je usmjerena.

Uz posjet podrumu u ponudi imaju i smještaj u prvom vinskom hotelu u Hercegovini, Wine Hotelu Cesarica, budući da suvremeni turisti traže nove tržišne segmente, izvorno iskustvo i žele, uz kušanje hrane i vina, doživjeti gostoljubivost i kulturu domaćina. Srednjoškolci su spoznali što je sve potrebno da bi jedan hotel uspješno poslovao.

Informirali su se o marketingu vinskoga turizma, o novim tehnologijama i dostignućima, gastronomiji i ugostiteljstvu, a u planu su obuke i neki novi projekti koji će doprinijeti usavršavanju. U pratnji su bili ravnateljica škole Adela Škutor te nastavnici praktične nastave Damir Primorac i Damir Mlikota. Na jučerašnji zabavan i edukativan posjet zaključak se nameće sam po sebi, trebamo cijeniti znanje i prirodu, hranu, vino  i društvo.

tekst i fotografije
Mila Šakota (II.1), novinarska sekcija