Posjet djelatnika Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Vukovaru

fotografijaDjelatnici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića su 5. i 6. listopada, povodom Dana učitelja  posjetili Grad Heroj, Vukovar. Djelatnike je, predvođene ravnateljem Velimirom Pinjuhom, u gradskoj vijećnici srdačno dočekao zamjenik gradonačelnika Vukovara g. Željko Pinjuh te ih upoznao sa trenutnim prilikama u gradu, nakon čega su u pratnji direktorice Turističke zajednice zapalili svijeću podno središnjeg križa i krenuli u obilazak.

Vukovar je grad bogate kulturne baštine i povijesti, ali nažalost sve je to ostalo u sjeni Domovinskog rata. Najviše je emocija pobudila vukovarska  bolnica,  simbol otpora i stradanja. Muzejska izložba  bolnice – Mjesto sjećanja,  živopisno prikazuje dramatične trenutke preživljavanja u podrumskim prostorijama gdje je u teškim uvjetima  pružana pomoć ranjenicima, bolesnicima i civilima  te im bila jedino utočište.  Posjet bolnici ostat će trajno zabilježen u Knjizi sjećanja u koju su djelatnici upisali svoje dojmove i izrazili suosjećanje sa žrtvama rata.IMG_0260_copy

Obilazak je nastavljen posjetom Spomen domu Ovčara, hangaru u kojem su ljudi bili zatočeni nakon što su odvedeni iz bolnice. U mračnoj  prostoriji  su izložene slike i imena svih žrtava, a ostavljena su originalna vrata hangara simbolično zaglavljena kako se nikad više ne bi zatvorila. Uslijedilo  je i samo mjesto pogubljenja – Ovčara i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje su zapaljene svijeće. IMG_0267Obilazak je završen u Spomen domu hrvatskih branitelja. Ondje se nalazi spomenik Blagi Zadri i Groblje tenkova u spomen svim braniteljima Trpinjske ceste koji su svojim životom i djelom 1991. godine trajno obilježili obranu Vukovara.

Studijsko putovanje uključilo je  obilazak Đakova i poznate katedrale sv.  Petra te grada Vinkovaca.

 

Galerija slika

 

{rokbox album=|myalbum| thumbcount=|90|}images/galerija slika/vukovar/*{/rokbox}