SREDNJA ŠKOLA DR. FRA. SLAVKA BARBARIĆA ČITLUK PROMIČE UNAPRJEĐENJE STUKOVNOG OBRAZOVANJA

Kuhinja

23. studenog 2017. u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića ostat će zapamćen kao veliki korak u promicanju strukovnoga obrazovanja u ugostiteljskom sektoru. Naime, naša škola je dobila vrlo vrijednu opremu za izvođenje praktične nastave kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja.

Svečanu ceremoniju otvorila je prof. Adela Škutor, ravnateljica škole, poželjevši dobrodošlicu svim nazočnima, a potom ukratko objasnila koliko je ovaj projekt važan jer će učenici srednjih strukovnih škola kroz praktičnu nastavu i suradnju s privatnim poduzetnicima steći praktična iskustva. Ravnateljica je potom zahvalila svim sudionicima projekta na njihovoj nesebičnoj suradnji, gosp. Elviru Heljiću i Suadu Mariću, savjetniku i pomoćniku ministra znanosti, obrazovanja, kulture i sporta HNŽ-a dr.sc. Rašida Hadžovića , Željku Ćoriću, ravnatelju Zavoda za školstvo HNŽ-a, Halki Basariću i Snježani Đuričić, predstavnicima „Prilike plus“, Jansu Milleru, predstavniku Gospodarske komore Grada Mostara, direktorima hotela „Bristol“ i „Meriot“, te predstavnicima osnivača škole ,načelniku, gosp. Marinu Radišiću i predsjedniku Općinskoga Vijeća gosp. Predragu Smoljanu.

Zahvale idu i partnerima iz turizma s kojima škola ima ugovore o obavljanju stručne prakse za kuhare i konobare, gosp. Stipi Primorcu, direktoru hotela “Brotnjo“ i gosp. Branimiru Penavi, direktoru „Herceg Etno sela,“ te predstavnicima hotela „Regina“, restorana „Gardens“ i „Pivnice Međugorje“, hotela „Grace“ i „Granmir & co.“

Elvir Heljić,savjetnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja , kulture i športa HNŽ-a , je između ostaloga naglasio kako je cilj ministarstva što bolje opremanje škola za kvalitetno osposobljavanje budućih radnika.

Naime, u našoj školi ugostiteljski smjer broji sto trinaest učenika, od kojih se osamdeset i devet školuje za kuhare, a dvadeset i četiri pohađaju konobarski smjer. Svi oni su aktivno sudjelovali u pripremi domjenka, koji je slijedio nakon ceremonije, te im ovom prigodom zahvaljujemo.

„Prilika plus“, projekt je Švicarske razvojne agencije u Bosni i Hercegovini koji već djeluje na četrdeset lokaliteta. Upravo zahvaljujući švicarskoj razvojnoj agenciji nabavljena je i moderna kuhinja za naše učenike, a u tijeku je i osnivanje Savjetodavnog vijeća općine Čitluk, koordinatora za daljnje napredovanje, rekao je Halko Basarić, prestavnik „Prilike plus“.

Posebne zahvale upućene su švicarskoj ambasadi i ravnateljici naše škole, prof. Adeli Škutor u realizaciji ovoga hvalevrijednog projekta na čijem ostvarivanje i uspjehu je čestitao i premijer HNŽ-a, gosp. Nevenko Herceg.

Iva Pehar, IV.4

Kuhinja 1

Kuhinja 2

Kuhinja 3

Kuhinja 4

Kuhinja 4

Kuhinja 7

Foto: Jozo Mandžo