Održana završna aktivnost projekta Mirovno obrazovanje

Danas je održana završna aktivnost projekta Mirovno obrazovanje kojeg su organizirali Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a  i PRO – Budućnost (USAID). U projekt je uključena i Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku. Potporu projektu je iskazala i ravnateljica naše škole, profesorica Adela Škutor.

Projekt se zasnivao na jednogodišnjem programu mirovnog obrazovanja te na učenju kroz iskustvene radionice i druge aktivnosti. Cilj programa je bio da se kod učenika unaprijede stavovi, znanja i vještine za izgradnju mira. Kroz različite radionice smo nastojali poslati poruke mire jer samo mir donosi dobro. Cilj programa je ohrabriti učenike na aktivno zalaganje za mir. Učenici su imali mogućnost steći osnovne vještine koje su potrebne za utemeljeno i argumentirano zalaganje za mir jer mir nema alternativu.

Uz suglasnost roditelja cjelokupni program završili su učenici: Marija Ćorić (IV.1), Nikolina Karačić (IV.1), Marija Raguž (IV.1), Iva Džida (IV.2), Kata Luburić (IV.2), Marija Sofija Mijatović (IV.3), Marta Sivrić (IV.4), Lorena Bojčić (IV.4), Ana Lesko (IV.5), Marjan Ostojić (IV.6), Helena Barać (IV.6), Mihael Odak (IV.7).

Poruka koju smu odabrali za našu grupu i koju želimo prenijeti i ostalima jeste: Zla se kloni, a čini dobro, traži MIR i za njim IDI!  (PS 34,15.)

Učenici prvih razreda koji su sudjelovali u kreativnim radovima na temu mira koji ukrašavaju predvorje naše škole: I.1 odjel: Gabrijel Barbarić, Martina Barbarić, Emanuela Jerković, Elena Karačić, Josip Stojić; I.2 odjel: Marija Pinjuh, Matea Radišić, Iva Tokić; I.3 odjel: Tea Ćavar. Nika Ljolje.

Jedno od predavanja nam je održala i profesorica Reala Šakota kojoj zahvaljujemo. Tema: Međureligijski dijalog. Ljepota umjetnosti je u različitim religijskim tradicijama. Izgradnja mira je obveza svakog vjernika te predstavlja jedan vid služenja Bogu.

Zahvalni smo ravnateljici škole Adeli Škutor na podršci, pomoćnici ravnateljice Sandi Sušac na kreativnoj pomoći, profesorici likovne umjetnosti Tanji Ivanković i novinarsko-informatičkoj sekciji: profesorici Stanislavi Anić i profesorici Kristini Primorac što su pratili naš rad i objavljivali sadržaj projekta na stranici škole.

Ono što su učenici naučili i što će ponijeti među svoje vršnjake jeste da iako se komunikacija sama po sebi čini jednostavna, često kada pokušamo uspostaviti komunikaciju s drugima ili drugi s nama dolazi do nerazumijevanja, što može uzrokovati konflikte i frustracije. Sposobnost da izrazimo svoje osjećaje bez napadanja ili okrivljivanja drugih je preduvjet nenasilne komunikacije. Nenasilnom komunikacijom zalažemo se za svoja prava i potrebe, vodeći pritom brigu i o osjećajima, potrebama naših sugovornika, sa željom da se postigne obostrana korist. Često smo robovi naučenih obrazaca ponašanja. Međutim, oni nam ne mogu biti isprika za pasivnost ili agresivnost. Načini konstruktivnog rješavanja sukoba i tehnike asertivnog ponašanja mogu se naučiti i uvježbati. Vježbama koje nam pomažu u rješavanju sukoba i boljoj komunikaciji razvijamo naše socijalne interakcije, dajemo im novu kvalitetu i svoj cjelokupni život podižemo na jednu novu, višu razinu. Potrebno je kad god je moguće raditi na prevenciji tj. naučiti prepoznavati znakove koji ukazuju na problem i nastojati spriječiti neprijateljstva i napetosti prije nego što se razvije sukob.

Mir možemo graditi na čak jednostavnim stvarima – a to je kada se svaki put suprostavimo nekoj predrasudi, nekom poticanju na mržnju – tog trenutka smo mi vrlo važan faktor u izgradnji mira i to je naša prilika da reagiramo. Mir je nešto čemu svi težimo i što svi tražimo. Čovjeku je potrebno da se kulturno izgrađuje i duhovno obnavlja.

 

Koordinatorica projekta, pedagoginja Doris Vlašić

 

 
 
Današnje izlaganje popratio je i lokalni medij Događajnica, točnije http://www.citluk.ba/, čije fotografije možete pogledati u nastavku.