Održana završna aktivnost projekta Mirovno obrazovanje

Jučer je održana završna aktivnost projekta „Mirovno obrazovanje“ kojeg su organizirali Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i PRO – Budućnost (USAID). U projekt je već drugu godinu uključena i Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku. 

Uz suglasnost roditelja cjelokupni program su završili učenici trećih razreda: Sara Raspudić (III.1), Marta Mijatović (III.1), Paula Glamuzina (III.1), Mihaela Ostojić (III.2), Petra Milićević (III.2), Mia Blažević (III.2), Ivan Ivanković (III.3), Ivan Niko Prusina (III.2), Marko Soldo (III.4), Elena Marija Čilić (III.4), Petra Dugandžić (III.5), Mihaela Ćemeraš (III.5), Ema Vasilj (III.6), Elena Primorac (III.6), Josip Vidić (III.7), Anja Vasilj (III.7).

Učenice: Sara Čečura i Estera Ćavar su sudjelovale u projektu  izradom likovnih radova na temu mira.

Projekt se zasnivao na jednogodišnjem programu mirovnog obrazovanja te na učenju kroz iskustvene radionice i druge aktivnosti. Cilj programa bio je da se kod učenika unaprijede stavovi, znanja i vještine za izgradnju mira.

Kroz različite radionice smo nastojali poslati poruke mira jer samo mir donosi dobro. Cilj programa je ohrabriti učenike na aktivno zalaganje za mir. Učenici su imali priliku dobiti vrlo korisne informacije na koje načine prepoznati predrasude i stereotipe. Mir ako ne nosimo u svom srcu ne možemo ga pružiti ni drugima.

Poruka koju smo odabrali za našu grupu i koju želimo prenijeti i ostalima jeste: Nema puta ka miru. Mir je put.

Učenici su kroz literarne radove poručili sljedeće: 

Mihaela Ostojić: Zato prihvatimo svoju ulogu u društvu u kojem se nalazimo i promijenimo način na koji pristupamo drugima. Naše riječi snažno su sredstvo koje druge može izliječiti ili raniti. Mijenjajući način na koji se ponašamo i govorimo u društvu utjecati ćemo na druge ljude oko sebe i graditi kulturu mira i sloge.

Ivan Niko Prusina: Moja perspektiva mira je ta da kada sva buka ovoga svijeta utihne, kada predrasude i iskrivljene slike stvarnosti iščeznu, nepravda nestane, samo tada čovjek ponovo može pronaći mir.

Marko Soldo: Duševni mir je puno bitniji od svega. Pronađite svoj mir, da vaša duša bude sretna i odmorna.

Mihaela Ćemeraš: Ljudi koji su nesretni i nemaju unutarnji mir, trebamo im pomoći da ga spoznaju.

Elena Primorac: Mir nije samo neka besmislena riječ. Mir čini svijet i ljude u njemu boljima!

Elena Marija Čilić: Danas su sve prave vrijednosti zanemarene i izbrisane, danas je biti pametan i dobar nepoželjno. Jeste li vi spremni donijeti tešku odluku? Jeste li se spremni boriti protiv društva kakvo se nameće? Jeste li se spremni oduprijeti?

Sara Raspudić: Svi smo posebni na svoj način i zato počnimo razbijati predrasude te upoznajmo druge. Svaki put kada želiš nekome izreći svoje stereotipe i predrasude stavi se u njegove cipele i zapitaj kako bi se ti osjećao na njegovom mjestu? „Ne sudite i nećete biti suđeni“  počnimo primjenjivati! 

Prije nego progovoriš stavi se u tuđe cipele. Kada te uvrijede ne uzimaj srcu i izbori se za sebe!   

Potrebno je kad god je moguće raditi na prevenciji tj. naučiti prepoznavati znakove koji ukazuju na problem i nastojati spriječiti neprijateljstva i napetosti prije nego što se razvije sukob. Svi smo različiti, nitko od nas nije običan i u tome i jeste ljepota života.

Koordinatorica projekta, pedagoginja Doris Vlašić