Odlazak genija

Steve-JobsSteve Jobs, jedan od osnivača Applea i po mnogima najveći vizionar modernog doba, preminuo je u 56. godini života.

Ovu je tužnu vijesti potvrdio i Appleov CEO Tim Cook koji je u mailu zaposlenicima svoje kompanije napisao da je ‘Apple izgubio vizionara i kreativnog genija, a svijet je ostao bez velike i nevjerojatne osobe’.

Dodao je da Jobs iza sebe ostavlja ‘kompaniju koju je samo on mogao izgraditi’ te ‘kako će njegov duh zauvijek biti temelj Applea’. Steve Jobs godinama se borio s teškim bolestima – 2004. bio je na operaciji zbog raka gušterače, a prije dvije godine transplantirana mu je jetra.

Problemi su se pogoršali ove godine pa je, nakon što je početkom godine otišao na bolovanje, u kolovozu najavio da odstupa s mjesta izvršnog direktora. Tom je prilikom rekao da više ne može normalno obavljati svoje dužnosti pa je vrijeme da se povuče – već je tada svima bilo jasno da je Jobsovo zdravstveno stanje sve lošije.

Steve Jobs iza sebe je ostavio veliko nasljeđe – od Apple računala i Macintosha pa do iPoda, iPhonea i iPada. Mnogi će reći da s iTunesom promijenio glazbenu industriju, a s iPhoneom i App Storeom promijenio je način na koji koristimo pametne telefone i kupujemo aplikacije.

Povodom smrti Stevea Jobsa oglasio se i američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da je on bio ‘jedan od najvećih američkih inovatora –dovoljno hrabar da drugačije razmišlja, toliko odvažan da vjeruje da može promijeniti svijet i toliko talentiran da to stvarno i napravi’.