Obilježen Međunarodni dan kuhara

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana kuhara trajalo je dva dana. Nastavnici praktične nastave  osmislili su dvodnevnu radionicu na kojoj su učenici ugostiteljskog smjera vježbali i pripremili jela te ih svečano prezentirali u predvorju škole.

Gost-predavač bio je chef  Igor Vlatković iz Slavonije, kuhar specijaliziran za tradicijsku kuhinju,  te su,  sukladno tomu, učenici pripremali tradicionalna jela Slavonije i Baranje. Mentor učenicima također je bio Danijel Biokšić, kuhar i gastronom. U spravljanju hercegovačkih specijaliteta pomogli su naši nastavnici praktične nastave Damir Mlikota, Irena Miličević i Marina Jurić te nastavnici Damir Primorac i Zoran Ćavar.

Jela su bila servirana u izobilju, teško je izdvojiti, ali možemo spomenuti slatkovodne ribe, teletinu, svinjski lungić te domaću tjesteninu i slastice.  Vodilo se računa i o najmanjem detalju, simfoniji začina, novim tehnikama pripreme i tehnologije, a svaki učenik imao je svoj zadatak da se sve uspješno realizira i ispravno posluži.

Svečani program vodio je Gabrijel Barbarić (IV.1), a za glazbeni dio zadužen je bio Mladen Mandžo (IV.3). Kulinarska fuzija Hercegovina – Slavonija napravila je moderni gastronomski spektakl u našem kabinetu i školi na poseban dan za naše kuhare i konobare. Čestitamo!

tekst
Gabrijel Ostojić (II.1), novinarska sekcija

fotografije
Ana Vasilj (II.1), novinarska sekcija