OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

U našoj školi jučer, 10. listopada na poseban način je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Pedagoginje škole Doris Vlašić i Josipa Primorac su u suradnji s učenicima uredili kutak u predvorju škole koji je posvećen važnosti mentalnog zdravlja. Prema dogovorenim terminima kroz dan svaki odjel je podjeinačno s predmetnim nastavnicima u hodniku nazočio edukativnom izlaganju pedagoginja o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja.

Pod mentalnim zdravljem podrazumijeva se skladno funkcioniranje u krugu obitelji, škole, vršnjaka i zajednice te mogućnost dostizanja svog punog potencijala i dobrobiti. Biti dobrog mentalnog zdravlja znači imati sposobnost uspješnog djelovanja, odnosno biti produktivan, imati ispunjavajuće odnose, uspješno se suočavati s problemima i promjenama u našim životima. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je 1946. tjelesno i mentalno zdravlje definirala kao temeljno ljudsko pravo.

Vrlo je bitno prepoznati važnost očuvanja i unaprjeđenja mentalnog zdravlja.

Učenici srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku zajedno sa profesorima su rado nosili zelenu vrpcu koja je  međunarodni znak i simbol solidarnosti i potpore mentalnom zdravlju. Njezin cilj je svakako smanjenja stigme i diskriminacije. Plakate na temu mentalnog zdravlja izradile su učenice Jana Prusina (II.4) i Sara Čečura (II.6).  a odjel IV.6 je pomogao pri izradi zelenih vrpci.

Učenici su se složili da im je bilo zanimljivo i poučno. Pedagoginje su im podijelile i edukativni materijal koji su izradile za ovaj dan. U pripremljenom edukativnom materijalu učenici mogu pročitati pet jednostavnih aktivnosti koje mogu svakodnevno poboljšati naše osobno zadovoljstvo i sreću. Aktivnosti doprinose smanjenju stresa i anksioznost te potiču pozitivno mentalno zdravlje. Također, u edukativnom materijalu se nalaze mitovi, predrasude i stigme s kojima se svakodnevno susrećemo na temu mentalnog zdravlja.

Na kraju dana, učenici su se složili da je potrebno podizati svijest o važnosti zaštite mentalnog zdravlja koji je temelj našeg  cjelokupnog zdravlja i snage.

                                                                                                   Stručne suradnice:

                                                                                                         Doris Vlašić, pedagoginja

                                                                                                         Josipa Primorac, pedagoginja