„Ne boj se, jer ja sam te otkupio“ (Iz 43, 1-7)

isus_dobri_pastirUskrs je najveći kršćanski blagdan. To je dan kad slavimo Isusovo uskrsnuće. Trpio je na križu zbog nas i otkupio nas od grijeha, darovao nam život vječni. Na Uskrs s obiteljima idemo na sv. misu  te slavimo pobjedu Svjetla.

Kako nam običaj nalaže, na Veliku subotu najmlađi članovi obitelji boje  jaja raznim bojama i kistom oslikavaju  zanimljive, ponekad i nedefinirane sličice. Cvijeće, zvjezdice, srca, razne vodoravne i okomite pruge te još mnogo toga može se naći na pisanicama. Dječja mašta toga dana ima najviše posla. Dok oni najmlađi prljaju ručice bojama, majka ih s radošću prati preko oka i čuva rezervna jaja na sigurnom, ako bi možda maleni „ozlijedili“ svoje pisanice. I majka je umjetnica. Ona vjeruje prirodi i svojoj kuhinji, te pomoću raznih trava i cvijeća oslikava pisanice.  Očev je zadatak odlučiti tko je najljepše ukrasio pisanicu. Dok djeca  uživaju u uskrsnom ugođaju, stariji se tijekom Velikog tjedna prisjećaju Isusove muke. Noseći teški križ i osjećajući krv na svojim obrazima, otkupio nas je od grijeha. Trpio je vrijeđanje, dobacivanje i udarce samo za našu dobrobit.

Ovih dana, više nego ikada, moramo sklopiti  ruke u molitvi i slaviti Isusa. Uskrs brzo dođe, a još brže  prođe. Obojili  smo pisanice, odabrali najljepšu i, naravno, slavili Gospodina. A sutra? Hoćemo li ga i sutra  slaviti?

Citat u naslov nam poručuje da u bilo kojem trenutku slabosti, tuge i patnje vratimo film unatrag i sjetimo se da imamo Isusa. On je taj koji nam je darovao život vječni. Živimo u skladu s tim. Živimo kršćanski  i jednoga dana ćemo otkriti boju Njegova oka.

Anamarija Stojić, I.8