Mjesec školskih  knjižnica

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Također je i Mjesec hrvatske knjige koji se 2021. obilježava tijekom Godine čitanja, koju je proglasila Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija. Ima li boljeg načina da proslavimo čitanje i knjižnice nego da čitamo. Iako internet nudi sve odgovore, knjižnica bi trebala biti mjesto istraživanja i učenja.

Sastavni je dio škole, obrazovanja i kreativnosti. Učenici koji vole čitati i pisati sa zadovoljstvom dolaze u knjižnicu jer nalaze nadahnuće.  Čitanje, pisanje i govorenje temeljne su vještine koje omogućuju razvoj komunikacijskih i prezentacijskih vještina te kritičkog mišljenja. Dakle, školska knjižnica je središnje motivirajuće mjesto kamo  se djeca ponovno vraćaju, mjesto koje pruža spoznaje važne za uspješno uključenje u suvremeno društvo informacija i znanja, omogućuje slobodu i samostalnost te ulijeva  nadu za  bolju budućnost.

Za naše čitatelje smo istražili zanimljivosti, pa smo tako doznali da je najveća knjižnica na svijetu Kongresna knjižnica, smještena u Washingtonu. Posjeduje više od 170 milijuna jedinica građe. Najveća knjižnica u Republici Hrvatskoj je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čiji ukupni fond broji približno 3,5 milijuna jedinica različite knjižnične građe. Knjižnica u Samostanu male braće u Dubrovniku posjeduje jedini sačuvani primjerak prvoga izdanja Marulićeve Judite.

Stoga, želite li sudjelovati na jedan dan, tjedan ili cijeli listopad, prilika je da promijenimo status čitanja nabolje. Ako imate prijatelje koji ne čitaju, pozovite ih u knjižnicu ili neka se posluže našom zbirkom na školskoj internetskoj stranici. Osim obvezne lektire, pročitajte  barem jednu knjigu više.

 

Gabrijela Šakota i Iva Kozina (IV.1), novinarska sekcija