MJESEC HRVATSKE KNJIGE

MJESEC HRVATSKE KNJIGE, nacionalna manifestacija posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog.

Unatoč suvremenom dobu u kojem se sve više tiskane knjige zamjenjuju digitalnim inačicama, činjenica je da one do danas nisu uspjele zamijeniti knjigu kao takvu u svojem tradicionalnom obliku.

Čitajući otkrivamo nove i maštovite sadržaje, ali i nove mirise koji pridonose užitku čitanja gotovo kao i sam doživljaj čitanja.

Kako biste unaprijedili čitalačku pismenost i poboljšali  razumijevanje pročitanog, donosimo pet  ključeva odnosno tehnika koje vam mogu dodatno pomoći u razumijevanju pročitanog teksta.

  1. Stvaranje mentalnih slika – odnosi se na oživljavanje različitih sjećanja ili osjećaja u učeničkom umu i povezivanje s likovima i događajima u tekstovima, a temelji se na tome da slike povezane s osjećajima potiču bolje pamćenje, uživljavanje i empatiju.
  2. Korištenje situacija i stvari iz stvarnog života – osvještavanje veza između teksta i nečega iz vlastitog života učenika pridonosi boljem razumijevanju teksta i razvijanju kritičkog mišljenja posebice o stvarima izvan vlastitog iskustva.
  3. Određivanje najvažnijih ideja ili tema – učenje o vještinama selekcije, kriterijima razlikovanja i izdvajanja bitnog iz tekstova jako pomaže učenicima u razumijevanju i pamćenju te ih dodatno poučava prioritetima i načinima učenja drugih sadržaja.
  4. Postavljanje pitanja – uvelike olakšava usmjeravanje pažnje na bitne činjenice u tekstu i razumijevanje cjelokupnog smisla nekog teksta, a uz to pitanja potiču potragu za odgovorima, vode do novih ideja, novih perspektiva i novih pitanja.
  5. Interpretacije – poticanjem učenika da tumače i interpretiraju događaje i stvari iz tekstova na svoj način produbljuje se razumijevanje teksta izvan njegova doslovnog značenja te se učenici poučavaju načinima argumentacije svog mišljenja i stavova.

Svi ovi ključevi odnosno tehnike mogu olakšati razumijevanje teksta koji čitamo, ali i pomoći u savladavanju nastavnog gradiva drugih predmeta.

(Ovaj tekst i savjete za uspješno čitanje pripremile su za vas naše vrijedne profesorice hrvatskog jezika. Osim toga, na zidovima školskih hodnika svaki tjedan vidjet ćete prigodan plakat povodom Mjeseca hrvatske knjige. Kako plakati budu pristizali, mi ćemo tako nadopunjavati galeriju s fotografijama istih. Prvi plakat izradila je Ana Odak, učenica I.3 odjela. Također napominjemo da na stranici naše škole imate E-knjižnicu https://sscitluk.ba/e-knjiznica/ na kojoj možete vidjeti popis knjiga po razredima i preuzeti ih u pdf formatu.
Uspješno čitanje i sretan nam Mjesec hrvatske knjige.)