Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Započelo je obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u našoj školi. Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca.

Pedagoginje naše škole Doris Vlašić i Josipa Primorac su nam istaknule da je ovogodišnji program zapravo dopuna nizu dugogodišnjih aktivnosti usmjerenih zdravom rastu i razvoju naših srednjoškolaca. No, o problemu ovisnosti potrebno je neprestano govoriti, … osvijestiti složenost ovog problema modernog vremena, senzibilizirati cjelokupnu javnost na ovisnosti kao globalni problem, povećati znanja, mobilizirati sve osobne i ukupne lokalne snage za stalno suprotstavljanje ovom globalnom problemu 21. stoljeća.

Pedagoginje ističu da se u školi organiziraju različite aktivnosti koje razmatraju problem ovisnosti: Mjesec borbe protiv ovisnosti započinjemo izložbom tematskih plakata koju je pripremilo Vijeće učenika. Na plakatima su prikazane različite vrste ovisnosti i njihov štetan utjecaj na mlade. Plakati su izloženi u predvorju škole gdje ih mogu vidjeti učenici i roditelji.

Kroz ovaj mjesec, sati razrednika, rad sekcija su posebno posvećeni temi ovisnosti. Za učenike će se također organizirati različita tematska predavanja.

Kako se s problemom ovisnosti suočiti i boriti?

Stav je Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i nacionalnih strategija širom EU da se sa problemom ovisnosti djece, mladih i odraslih treba suočiti, razmjere problema pratiti, kompleksne čimbenike koji utječu na problem sagledati i razumjeti te neprestano djelovati i razvijati sveobuhvatne programe prevencije, edukacije, ranog prihvata i liječenja ovisnika te rehabilitacije. Smatra se da su ovo jedini načini kojima se problem ovisnosti može kontinuirano suzbijati i držati u kontroli. Dakle, nije realno pretpostaviti i planirati aktivnosti s ciljem da će ovisnosti nestati, da ih neće biti. Pojavnost ovisnosti ima svoju povijest i mijene uvjetovane društvenim promjenama. Kao što nije moguće u potpunosti iskorijeniti mnoge druge bolesti tako nije moguće niti ovu ali je zadatak svake zemlje, svake zajednice, svake obitelji da sačuva svako dijete i mladog čovjeka kojeg je moguće sačuvati od pošasti ovisnosti.

Što dijete i mladu osobu najviše čuva od ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja?

Potrebno je znati prije svega da je zaštita uvjetovana različitim faktorima, a osnovni su:

1. OBITELJ – roditeljska podrška, ljubav i praćenje, odgoj u obitelji, vrijeme posvećeno svakom djetetu te ponašanje roditelja kao najvažnijih modela, slušanje djece, njihovih osjećaja, upoznavanje njihovih prijatelja, postavljanje granica temelj su obiteljske/roditeljske podrške odrastanju. Roditelji nikada ne bi smjeli imati tolerantan stav prema sredstvima ovisnosti bilo da se radi o drogi ili alkoholu jer put u svaku ovisnost o teškim drogama popločan je eksperimentiranjem s nikotinom i alkoholom. Najbolji je primjer za dijete kada se u obitelji ne puši, kada se ne pije ili se kontrolirano pije, kada se dijete uči kontroliranom pijenju u vrijeme prvih izlazaka, kada se inzistira na tome da se u alkoholiziranom stanju ne vozi i kada se ista pravila i vrijednosti žive u obitelji!

2. PROGRAMI U ZAJEDNICI i ODGOJNO OBRAZOVNOM SUSTAVU – programe prevencije je potrebno realizirati u odgojno obrazovnom sustavu kao zaštitu za svu djecu u zajednici, podrškom organiziranom slobodnom vremenu, stručnom podrškom obitelji putem savjetovališne pomoći, edukacijama i potporama roditeljima, učiteljima, odgajateljima, ranim prepoznavanjem i osnaživanjem djece koja su posebno ranjiva i osjetljivija i to u dostupnim programima u samoj zajednici.

3.POŠTIVANJE ZAKONA – postoji zakonska regulativa koja služi kontroli rizičnih ponašanja npr. zakonska regulativa o zabrani točenja i prodaje alkohola mlađima od 18 godina. Svi građani, roditelji dužni su je poštivati i nadzirati kao jedan oblik generalne solidarne zaštite u odnosu na svoju djecu i svu djecu u zajednici. Također, izuzetno je važan rad i djelovanje represivnog aparata te mjere odgovornih državnih institucija (npr. policija).

4. LIJEČENJE OVISNIKA I OBITELJI – vrlo je važno mladim eksperimentatorima i ovisnicima te njihovim obiteljima pružiti podršku i stručnu pomoć za to nadležnim institucijama jer se u protivnom problem osobe i obitelji povećava te postaje teže rješiv, a u zajednici se problem širi i postaje zastupljeniji. U Poreču su to ustanove – Dom zdravlja, savjetovalište Zdravog grada, Centar za socijalnu skrb.

Kako pomoći mladom čovjeku koji je ušao u svijet ovisnosti?

Ako roditelj sumnja da je dijete ušlo u svijet ovisnosti npr. o drogama ili se učestalo opija ili se ne miče od kompjutera … ili ako već ima dokaze da se radi o ovisnosti treba potražiti stručnu pomoć. Iz uloge roditelja ne treba zanemariti niti jednu ovisnost kada se prepoznaje ili naslućuje te kada određene ponašanja mladom čovjeku ili čitavoj obitelji počinju predstavljati problem. Iako je prvi roditeljski impuls, u takvim okolnostima, da izgrdi i napadne dijete to nije najbolji put i dobro je da roditelj najprije porazgovara sa stručnjakom o svojim dilemama te da se pripremi za razgovor s djetetom i sebe osnaži da mu pruža pomoć. Ozbiljne promjene u ponašanju djece i mladih tipa laganja, otuđivanja kućnog novca i drugih vrijednosti, neopravdani izostanci iz škole, ružno, nasilno ili razdražljivo ponašanje djeteta , opadanje školskog uspjeha, izbjegavanje obaveza, neodgovorno ponašanje, zanemarivanje osobnog izgleda i higijene mogu biti neki od znakova koji upućuju na probleme. Ipak, ako roditelj uoči samo neke od ovih znakova potrebno ih je najprije dobro istražiti jer su ponekad slični znaci prisutni kod razvojnih adolescentnih kriza. A, nepromišljeno optuživanje djeteta za uzimanje droga, ako to nije točno može strašno narušiti odnos roditelj-dijete i otežati komunikaciju za dug vremenski period. Stoga se roditelji trebaju naoružati strpljenjem, potražiti pomoć stručnjaka i tek tada postupiti na način koji će biti dugoročno najefikasniji.

Stručni suradnici škole: Doris Vlašić,prof.
Josipa Primorac, prof.

Mjesec borbe protiv ovisnosti 1

Mjesec borbe protiv ovisnosti 2

Mjesec borbe protiv ovisnosti 3