Mjeri, crtaj, gradi

Učenici i učenice naše škole sudjelovali su 31. ožujka na zanimljivom i vrlo zabavnom natjecanju pod nazivom Mjeri, crtaj, gradi u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Školu su predstavljala dva tima u pratnji pedagoginje Josipe Primorac. Prvi tim bio je u sastavu Marija Barbarić, Ana Maria Prusina i Ivana Vasilj (IV.3). Drugi tim činili su učenici Petra Milićević, Juraj Pehar i  Antonela Vasilj (IV.2).

Prije početka natjecanja učenike je pozdravila dekanica prof. dr. sc. Maja Prskalo te iskazala dobrodošlicu. Mladi građevinari i arhitekti imali su priliku pokazati svoje vještine i natjecateljski duh rješavajući tri vrste zadataka. Prvi zadatak bio je geodetski. Trebalo je  izmjeriti ukupnu površinu zadane katastarske čestice koristeći Heronov obrazac. U drugom iz područja arhitekture učenici su mogli pokazati svoju kreativnost i urednost izradom makete na podlozi od ljepenke. Treći zadatak iz područja građevine za naša dva tima bio je najzahtjevniji, ali i njega su uspješno ispunili. Bilo je potrebno sazidati zid od blokova za zidanje poštujući zadane dimenzije. Učenike nije bilo strah zaprljati ruke te su  spremno uzeli cement, pijesak, vodu, mistriju…

Bilo je puno smijeha i druženja a desna ruka učenicima tijekom cijelog natjecanja bili su mladi studenti koji su spremno odgovarali na sva pitanja. Natjecanje ne samo da je pobudilo natjecateljski duh nego je i učenike približilo fakultetu i otkrilo što se sve krije iza pojedinog smjera. Hvala organizatorima na ugodnoj dobrodošlici i odličnoj organizaciji.

Ivana Vasilj (IV.3), novinarska sekcija