Međunarodni dan tolerancije / Međunarodni dan srednjoškolaca

Međunarodni dan tolerancije obilježava se svake godine 16. studenoga. Prema UNESCO- oj definiciji, tolerancija znači vrlinu koja mir može učiniti mogućim, te doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira. Obilježavanjem ovoga dana podsjećamo jedni druge na međusobno uvažavanje i poštivanje. Pedagoginje Doris Vlašić i Josipa Primorac su kao i svake godine izradile prigodnu brošuru o toleranciji s kojom će se učenici upoznati na satima razrednika. S ovom brošurom nadaju se da će poteći i prava mala rasprava učenika gdje će iskazivati vlastita mišljenja što je za njih tolerancija i odnose li se prema drugima s poštovanjem i prihvaćanjem.

Upoznajući druge ljude, razumijevajući drugačije vrednovanje stvarnosti postajemo bogatiji,  te prihvaćanjem  različitosti imamo temelj za kvalitetniju komunikaciju života cijele društvene zajednice. Bogatstvo života nalazi se u toj različitosti te ono što je ohrabrujuće jest činjenica da se tolerancija uči.  Razmišljajući o toleranciji trebamo se svi mi zapitati koliko smo tolerantni i koliko iskazujemo poštovanje prema različitostima oko sebe.

Na dan tolerancije ovaj put ćemo povezati i dan srednjoškolaca koji se inače obilježava 17. studenoga. Na neki način i ovaj nam dan govori o poštivanju različitosti, a ponajviše o pravima učenika koja su i usvojena Deklaracijom o pravima srednjoškolaca u srpnju 2006. godine. Iako većina srednjoškolaca i ne zna da postoji njihov dan, početak obilježavanja ovoga dana povijesno je jako značajan.

Naime, obilježava se u znak sjećanja na praške srednjoškolce, ali i studente koji su zbog mirnog prosvjeda bez ikakvog suđenja i dokazivanja krivnje streljani 17. studenoga 1939. godine.

Najvažnija poveznica između ova dva datuma govori o prihvaćanju bogatstva različitosti i poštivanju prava drugih sve u duhu tolerancije.

Stručne suradnice ustanove, pedagoginje: Josipa Primorac, Doris Vlašić