Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira obilježava se diljem svijeta 21. rujna. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši isprva za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu da bi kasnije za točan datum obilježavanja odabrali 21. rujna. Tradicionalno na Dan mira u Sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku tijekom dana zvoni Japansko zvono mira u spomen na razorne posljedice rata i ljudske žrtve ubijene pod izlikom svjetskog mira.

Svjesni smo da sve češće na društvenim mrežama možemo vidjeti strašne videozapise odraslih i djece u kojima su oni sudionici jedne od raznoraznih vrsta nasilja. Stoga Dan mira pruža priliku organizacijama i pojedincima koji žele reći NE nasilju da se njihov glas čuje, te od svog osnutka ovaj dan sakuplja milijune ljudi sa svih strana svijeta koji zajednički sudjeluju u raznim događanjima i okupljanjima.

I u prostorijama naše škole istaknuli smo važnost ovoga dana. Pedagoginje Doris Vlašić i Josipa Primorac u suradnji s profesoricom Sandom Sušac i učenicama IV. 4 odjela nacrtale su golubice mira te na njima riječ MIR ispisale na 21 jezik: hrvatski, francuski, španjolski, talijanski, latinski, nizozemski, turski, vijetnamski, indonezijski, bjeloruski, havajski, irski, slovački, engleski, danski, njemački, poljski, albanski, finski, mađarski i ruski.

Morena Hrstić, III. 6