Međunarodni dan kuhara

Međunarodni dan kuhara

Drugu godinu za redom učenici naše škole 20. listopada obilježavaju Međunarodni dan kuhara, a s obzirom da se u listopadu obilježavaju Dani kruha i zahvale za plodove zemlje ujedinjuju to u lijepo druženje uz predavanje. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana kuhara jest promicanje kuharskog zvanja, a ovogodišnja tema je Hrana za zdrave heroje, te se učenicima želi približiti zdravi način prehrane i sami utjecaj hrane na zdravlje.

Ove godine predavač je bio gosp. Branimir Penava koji je održao veoma poticajan govor upućen mladim budućim kuharima i uveo nas u ljepote kuharskoga zvanja. Osim toga od njega smo doznali i mnoštvo novih, zanimljivih informacija kao što je naziv Svjetskog udruženja kuhara WACS( World Association of Chefs’ Societies) te poveznica između francuskog kuhara Escoffiera i slavnog putničkog broda Titanica. Nije nam htio otkriti koja se veza krije između njih, nego nam je svima zadao zadatak da to sami istražimo, što sam ja uspješno obavila.

Doznala sam da je Auguste Escoffier bio jedan od najslavnijih francuskih, ali i svjetskih kuhara, u čijim su jelima uživale slavne ličnosti poput britanske kraljice Viktorije i njemačkog cara Vilima II. Zaslužan je za modernizaciju francuske kuhinje, a poznato je i da je imao srdačne odnose sa svojim osobljem. Upravo to osoblje vezano je za već spomenuti Titanic. Naime, Escoffier je kreirao meni posljednjim putnicima na Titanicu, a u najpoznatijem brodolomu na svijetu izgubio je svoje brižno čuvano osoblje.

Nakon poticajnih i motivacijskih riječi gosp. Penave, učenici i profesori upustili su se u degustaciju raznovrsnih slanih i slatkih jela koje su učenici pripremili kako bi obilježili ovaj dan.

Zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj događaj, a budućim kuharima želimo puno uspjeha u daljem školovanju, i nadamo se da će uskoro dobiti i kuhinju prijeko potrebnu za predviđeno odvijanje njihove nastave.

Tekst: Elena Prusina IV. 3

Međunarodni dan kuhara 1

Međunarodni dan kuhara 2

Međunarodni dan kuhara 3

Međunarodni dan kuhara 4

Međunarodni dan kuhara 3

Međunarodni dan kuhara 3