Međunarodni dan kuhara 2022.

Već smo naučili da je 20. listopada dan posvećen kuhanju i kuharima. Kako bi proslavili, naši učenici ugostiteljskog smjera školu su pretvorili u pravu gastronomsku oazu. Proslava je organizirana na visokoj razini u suradnji s udrugom BLAŽ Enology, a poseban gost bio je poznati bosanskohercegovački chef Nihad Mameledžija. Učenici su radili pod vodstvom nastavnika praktične nastave Damira Mlikote, Damira Primorca i Irene Miličević, koji su i osmislili jela te znalački dali preporuke za pripremu i kuhanje. Timu se pridružio i osobnu interpretaciju izrazio cijenjeni gost gospodin Mameledžija, od kojega su naši učenici puno naučili.

Svaki tanjur bio je priča za sebe, spoj umijeća kuhanja i originalnosti te lijepe prezentacije. Na početku svečanog programa goste, učenike i djelatnike pozdravila je te kuharima čestitala naša ravnateljica Adela Škutor. Bilo je zanimljivo čuti riječi uvaženog gosta, glavnog kuhara, koji je govorio o osobnom iskustvu  i  posebno istaknuo doprinos udruge BLAŽ Enology u osposobljavanju mladih talentiranih kuhara. Voditeljica je bila Petra Miletić, učenica III.1 odjela. Mladi glazbenik Josip Odak pobrinuo se za glazbeni dio.

Domaćini su tijekom degustacije posjetiteljima objasnili da je uspješno jelo potrebno s ljubavlju pripremiti na način da se sačuvaju prirodni sastojci. Naravno, detaljiziralo se i pazilo na bonton. Nadamo se da će ostali učenici primamljive recepture pokušati napraviti i sami te zdrave namirnice uvrstiti na svoj jelovnik. Zahvaljujemo našim kuharima i konobarima što su omogućili da naučimo nešto novo, ali i da cijenimo blagovanje i ugostitelje kao važan dio naše svakodnevice. Uslast!

tekst: Marija Ivanković (IV.3), novinarska sekcija

fotografije: Ivana Vasilj (IV.3), novinarska sekcija