Međunarodni dan kave

Međunarodni dan kave

Vjerujem da svi uživamo u ispijanju kave i svatko od nas ima svoj ritual vezan za konzumaciju iste.

Kava spada u alkaloidne namirnice koje se koriste u kuharstvu i slastičarstvu. Jedna od prvih legendi koja se veže uz otkriće kave je opažanje arapskog pastira približno 850. godine koji je primijetio živahno ponašanje koza koje su brstile zrna kave. Smatra se da je kava ušla u primjenu kod ljudi oko 1000. godine i već su se tada zrna pržila i mljela kako bi se pripremilo opojno piće.

U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti vezanih za kavu i jednu recepturu s kavom.

– Svakoga se dana diljem svijeta konzumira 2,25 milijardi šalica ovog toplog napitka.

– Kava je danas po vrijednosti druga najvrednija roba kojom se trguje u svijetu. Veću ukupnu vrijednost trgovine od kave danas ima samo sirova nafta.

– Instant-kavu izumio je George Washington. Doduše, ne radi se o prvom američkom predsjedniku. već izumitelju koji je napitak pripremio 1910. godine.

– Naziv Cappuccino ime je dobio tako što je tvorca ovog napitka izgled odore koju nose redovnici kapucinskog reda Katoličke crkve inspirirao i posjetio na njih.

GLAZIRANE JABUKE S ESPRESSOM

Sastojci za 4 osobe

4 oguljene kisele jabuke

0,25 dl soka od jabuka

¼ šalice meda

3 žlice maslaca

¼ šalice espressa

3 žlice gusto tučenog vrhnja

Priprema:

U manjoj posudi pomiješati sok od jabuke, med, maslac i kavu. Na laganoj vatri grijati dok se maslac ne otopi, povremeno miješajući. Oguljene jabuke staviti u plitku posudu za pečenje, zatim ih preliti napravljenom mješavinom i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 ºC. Peći 50 min, prelijevajući toplom vodom svakih 10 do 15 min. dok pečene jabuke postanu zlatnožute boje i dobiju glazuru. Poslužite ih na zagrijanom tanjuru a u vrući umak brzo umiješajte tučeno vrhnje i prelijte preko jabuka.

Učenici naše škole povodom Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada izradili su prigodan plakat čestitajući vam Međunarodni dan kave, uz želje da se opustite i uživate u omiljenom okusu i načinu konzumacije ovog napitka.

Međunarodni dan kave 1