Međunarodni dan borbe protiv raka dojke 

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke obilježava se svake godine 24. listopada. No, cijel ovaj mjesec posvećen je upravo prevenciji raka dojke, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je rak dojke najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta raka kod žena. Kroz različite aktivnosti u mjesecu listopadu javnosti se pokušava skrenuti pozornost na mogućnost ranog otkrivanja ove bolesti, nužnosti prevencije i kontrole, te unapređenja kvalitete života oboljelih žena.

Upravo iz tog razloga Radiopostaja MIR Međugorje organizirala je projekt “Nisi sama, učini prvi korak” u sklopu kojega je u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine, u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića dr. Inga Marijanović učenicama naše škole održala predavanje o temi raka dojke. Između ostaloga istaknula je da je mogućnost izlječenja ove bolesti veća od 90 % ukoliko se reagira na vrijeme. Pozvala je učenice da vrše samopreglede ali i razgovaraju o ovom problemu sa svojim majkama i bakama naglasivši da je to posebno važno za žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu. Dodala je i kako bismo o ovoj bolesti trebali govoriti cijele godine a ne samo u listopadu jer većina žena često razmišlja kako se ova bolest neće baš njima dogoditi pa ne čini nikakve preglede. 

Nažalost, rak dojke bolest je današnjice koja svakim danom ubija sve više žena, stoga je na kraju predavanja još jednom pozvala učenice da shvate važnost prevencije i brige o svom zdravlju te već od tinejdžerske dobi redovito obavljaju samopreglede ali i pozovu druge žene da to učine.