Maturalno putovanje 47. generacije maturanata

Nakon razmatranja raznih zanimljivih ponuda i turističkih hit-destinacija, mi, maturanti 47. generacije, odlučili smo svoju ekskurziju provesti u srednjoj Europi. Putovali smo u pratnji ravnateljice  Adele Škutor, profesora i profesorica Ivane Andačić, Marijana Luburića, Ilijane Sušac,  Anamarije Pinjuh, Darija Karačića, Ivane Musa, Anite Brkić i Marije Juričić Vasilj, od 20. do 26. rujna. Plan je bio posjetiti gradove Mađarske, Slovačke, Češke i Austrije.

Započeli smo blagoslovom našeg vjeroučitelja fra Slavena ispred škole u večernjim satima 20. rujna, nastavili dobro raspoloženi  i veseli u autobusima na putu do prve destinacije – Budimpešte, glavnog grada Mađarske, u koju smo stigli u jutarnjim satima sljedećeg dana. U Budimpešti smo proveli cijeli dan razgledavajući golema zdanja i impozantne građevine. Prvo smo posjetili Trg heroja, a zatim smo istražili Peštu i Budim.

Vidjeli smo baziliku sv. Stjepana i ostale znamenitosti te uživali u dvosatnom krstarenju Dunavom, na kojem se Budimpešta doživi na poseban način. Poslije smo večerali i uz druženje i pjesmu otišli na počinak. Drugi dan smo se zaputili na izlet u Slovačku u razgled starog dijela grada u Bratislavi, gdje smo vidjeli Slovačko narodno kazalište, Stari trg i katedralu sv. Martina.  Zatim smo se uputili u Prag, večerali, zabavili se u klubu i u sitne sate otišli na spavanje. Treći dan poslije doručka razgledavali smo Prag i šetali drevnim ulicama te divili se bezvremenskoj ljepoti.

U pratnji lokalnog vodiča posjetili smo nevjerojatne lokacije, barokne palače i gotičke građevine poput katedrale sv. Vida. Najveća praška katedrala posvećena je upravo sv. Vjenceslavu – češkom zaštitniku i mučeniku. Nakon toga smo prošetali Karlovim mostom, najpoznatijim obilježjem grada, izgrađenim u 14. stoljeću, koji povezuje stari grad s Malom stranom sve do najstarijeg praškog trga, na kojem se nalazi primjer barokne arhitekture Praga, crkva sv. Nikole, Starogradska vijećnica i Astronomska ura.

Bilo je prekrasno vidjeti te povijesne znamenitosti i osjetiti duh Praga. Slijedio je povratak u hotel na večeru te odlazak u klub i noćenje. Četvrtog dana posjetili smo Zoološki vrt Troja, jako velik i zanimljiv. Budući da je to bio posljednji dan u Pragu, nakon zoološkog, ostatak dana imali smo slobodno vrijeme za razgledavanje i šetnju, a energije nije nedostajalo.

Peti dan rano ujutro krenuli smo prema Beču. Ondje smo posjetili glavni trg, Trg sv. Stjepana, prekrasnu katedralu sv. Stjepana i Hofburg. Hofburg je kompleks palača koji je u prošlosti bio rezidencija kraljevske obitelji. Također, tko je želio, mogao je ući u neki muzej, kao npr. Muzej kraljice Sisi. U muzeju se čuvaju sve stvari, haljine, nakit i namještaj za njezina  života. Bilo je fascinantno istraživati znamenitosti, umjetnost i kultura na svakom koraku. Nakon obilaska Beča, ostatak večeri proveli smo u Prateru, zabavnom parku. Vožnje, igre i smijeh ispunili su našu večer.

U kasnim večernjim satima krenuli smo kući, sretni s predivnim uspomenama. Vratili smo se u Čitluk 26. rujna. Putovanje je bilo nevjerojatno iskustvo i turistički doživljaj koji ćemo zauvijek pamtiti. Krajolici su očaravajući, a gradovi bogati poviješću, kulturom i ljepotom. Sve ono što smo vidjeli i ono što nismo, bit će razlog da onamo odemo opet.

tekst
Zlata Dragičević (IV.7), novinarska sekcija

fotografije
Patricija Prga (IV.1), novinarska sekcija
Helena Bevanda (IV.1), novinarska sekcija