KREATIVNA NASTAVA

Kreativnost u nastavi uvijek je aktualna tema, a škola je svakako mjesto poticanja i razvoja učeničke kreativnosti. Proteklih dana svjedočili smo nekim jako kreativnim idejama na satima hrvatskoga jezika, kao i radu literarne sekcije, pa izdvajamo:

 

Suđenje Raskoljnikovu!

Učenici III. 6 razreda, smjer hotelijersko-turistički tehničar,  na dvosatu hrvatskog jezika pod vodstvom profesorice Ivane Musa, upriličili su suđenje Raskoljnikovu, liku iz romana Fjodora Mihajloviča Dostojesvkog, Zločin i kazna. U romanu glavni lik Rodion Romanovič  Raskoljnikov odluči ubiti i opljačkati Aljonu Ivanovnu,  omraženu staricu koja lihvarenjem izrabljuje ljude.

Odvjetnike i porotu  odabrala je profesorica hrvatskog jezika a svjedoke su izabrali odvjetnici sami. Na početku suđenja ispitivali su se svjedoci. Obje strane, obrana i optužba, odlično su se pripremile. Tijekom suđenja učenici su pokušavali  pronaći što više argumenta kojima bi dokazali da je njihova strana u pravu. Kako su se svjedoci ispitivali, sve više je na vidjelo izlazila Raskoljnikova krivica. Nakon iznošenja dokaza i izjava svjedoka, porota je donijela konačnu odluku: Raskoljnikov je kriv za ubojstvo stare lihvarice. Na temelju odluke porote sutkinja je Raskoljnikovu odredila kaznu u visini od deset godina zatvora.

Matea Kozina, III.6

 

Gostovanje književnika Emila Raspudića

U petak 19. listopada odjeli III.2 i III.3, za vrijeme redovnog sata profesorice Ilijane Sušac imali su mogućnost sudjelovati na malo drukčijem nastavnom satu. Naime, naš mještanin i pisac Emil Raspudić bio je “osoba dana” . Pričao nam je o svome životu, pedagoškoj karijeri te o plodnom književnom stvaralaštvu. Uz puno zanimljivih priča i smiješnih doskočica držeći opuštenu, ali i edukativnu atmosferu, gospodin Emil pričao  nam je o svojim starijim djelima među kojima su se pronašle i naše lektire iz osnovnoškolskih dana. Pričao je i o svojoj najnovijoj knjizi koja nosi naziv “Časna sestra Dominika”. Upravo ta knjiga nas se najviše dojmila jer govori o pogledima i osjećajima te iste časne sestre i pokazuje nam otvorenost i nadasve istinitost jednoga uma. Posebno je dojmljiva jer pisanje na tu tematiku još uvijek nije u potpunosti razvijeno. Zahvaljujući društvu gospodina Emila i interpretiranju njegovih djela ovaj dan će nam zasigurno ostati u pamćenju još dugo vremena.

                   Marija Buntić, III.2

 

Fra Slavko Barbarić – vječna inspiracija

            Literarna sekcija intenzivno se priprema za skorašnje obilježavanje Dana škole. Učenice IV.3 odjela Dragana Buntić i Iva Prskalo, u suradnji s profesoricama Ilijanom Sušac i Jadrankom Medić – voditeljicama sekcije, izradile su plakat s likom fra Slavka Barbarića, čije ime ponosno nosi naša srednja škola. Na jedan od plakata ispisale su i najpoznatije fra Slavkove misli, stoga smo njihovim kreativnim plakatima uredili hodnik naše škole.