Korizma

FOTO_ZA_KORIZMUKorizma je vrijeme kad se molitvom, pokorom  i intenzivnijim življenjem Božje riječi vjernici  nastoje što bolje pripremiti za Uskrs. Odricanje i post sastavni su dio korizmenoga vokabulara, a ukoliko su istinski motivirani mogu u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu i smisao ljudskoga života.   Donosimo nekoliko izjava naših učenika o njihovom viđenju korizme:

U korizmi sam zavjetovala ići svake nedjelje na Brdo ukazanja. To mi je veća žrtva nego odricanje od hrane i pića. Također, namjeravam postiti utorkom i petkom i molitvi posvetiti malo više vremena. Korizma je vrijeme pokore i odricanja, i zato, kroz to vrijeme, moramo pokazati da se znamo i možemo žrtvovati za Isusa, jer i On se žrtvovao za nas.

Učenica II. 1

Odrekao sam se Facebooka jer smatram da je to loše i oduzima puno vremena koje mogu iskoristiti za učenje ili molitvu. Smatram da se barem za vrijeme korizme trebamo više posvetiti Isusu Kristu u molitvi.

Učenik II.1

Odrekla sam se slatkiša i grickalica. Korizma je vrijeme pokore i žrtve. Za mene je žrtva ne jesti slatkiše i grickalice jer ih inače puno jedem. Odlučila sam također postiti utorke i petke – i to o kruhu i vodi, te sam zavjetovala jednom otići pješice u Međugorje i na brdo Križevac. Odlučila sam više moliti, pokušati ne ulaziti u konflikte s ljudima oko sebe i pomagati potrebitima na koji god način mogu.

Učenica II.1

U korizmi sam se odrekla slatkiša i sokova. Zavjetovala sam postiti svakog utorka i petka o kruhu i vodi. Tijekom korizme odlučila sam više moliti, izbjegavati svađe s drugima, redovito ići na misu i nedjeljom na Brdo ukazanja. Korizma je vrijeme pokore i odricanja, a barem tada možemo se malo više žrtvovati za Isusa.

Učenica II.1

Korizmeno je vrijeme. Svakodnevno sam u prilici čuti čega se tko odrekao u ovo korizmeno vrijeme. Pa se tu nađu slatkiši, cigarete, alkohol, klađenje… Nisam bila još u prilici da čujem da se netko odrekao  ogovaranja, prigovaranja, zavisti, mržnje, lijenosti…  Da se odrekao loših navika ili ih se nije odrekao jer smatra  da nisu loše. Smatram da odreći se nečega, npr. slatkiša, nije nešto čega bi se odrekli, nije da bi imali vitkiju liniju, već da bi pomogli nekomu pored nas tko si cijelu godinu ne može priuštiti slatkiše. Pored nas žive ljudi kojima nisu potrebne samo osnovne životne namirnice već i lijepa riječ, osmijeh na licu, suosjećanje, rame za plakanje… Nije bit korizme odreći se nečega zato što svi to rade, već  da kroz tu žrtvu izgradimo sebe kao bolje osobe ili da pomognemo bližnjima. Nije kasno da se odlučimo da budemo bolji učenici, studenti, športaši. Nije kasno da budemo bolja djeca svojim roditeljima, unuci svojim bakama i djedovima, susjedi svojim susjedima, učenici  svojim profesorima.  Odrecimo se svega lošeg i odlučimo da ćemo svaki dan raditi na sebi da budemo bolji, da  nam odricanje neće biti teret već zadovoljstvo, da nećemo biti mrka i zabrinuta lica, već širimo osmijeh i pozitivno ozračje-  jer na nama svijet ostaje!

 Ana Gakić, I.4