KORIZMA 2021.

Danas je Pepelnica, ili Čista srijeda. Označava početak korizmenog vremena – crkvenog liturgijskog razdoblja koje traje 40 dana. To je vrijeme pripreme za blagdan Uskrsa – vrijeme intenzivnije molitve, posta i odricanja, razmatranja muke Gospodnje u pobožnosti križnoga puta, i slično.

U nastavku pročitajte kako nas u ovogodišnju korizmu svojim prigodnim tekstom uvodi Ivan Sivrić, učenik III.2 odjela:

Današnjim danom ušli smo u jedno posebno vrijeme u godini – KORIZMU. Vrijeme je ovo u kojem svaka duša traga za mirom, molitvom, Bogom… Sve one stvari koje volimo, bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevni život ili nam jednostavno oduzimaju dosta vremena, u korizmi stavljamo ,,na stranu“ kako bismo što više vremena proveli u molitvi sa obitelji i sami sebe bolje upoznali. Tim se činom želimo poistovjetiti s Kristom koji je četrdeset dana boravio u pustinji u postu i molitvi te svoja srca dostojno pripraviti za naš najveći blagdan – Uskrs. Užurbani život čovjeka današnjice na ostavlja nam mnogo vremena da zastanemo i osvrnemo se oko sebe, spoznamo ljepotu prirode i svega stvorenog pa je korizma stoga izvrsna prilika da svoj život bolje posložimo.

U ovom tihom i hladnom razdoblju u kojem razmatramo Kristovu muku i čitamo o Njegovim djelima, naša srca trebaju gorjeti žarkim plamenom Božje ljubavi; one ljubavi koja se žrtvovala na križu i svjetlom Uskrsnuća pobijedila tamu smrti.