Književni susret

Danas su u našoj školi gostovali hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran te glumica i redateljica Mladena Gavran, njegova supruga. Susret je organiziran u suradnji s Maticom hrvatskom, čiji je književnik Gavran predsjednik. Gosti su učenicima pričali o književnosti i kazalištu, umjetnosti i kulturi.

Književnik Miro Gavran  rođen je u Gornjoj Trnavi u Slavoniji. Školovao se u Novoj Gradiški, a na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu diplomirao je dramaturgiju. Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj, a od 1993. živi i djeluje kao profesionalni pisac. Neki od njegovih romana su Poncije Pilat, Kako smo lomili noge, Zaboravljeni sin, Judita… Također piše za mlađe čitatelje. Izdvojit ćemo djela Kako je tata osvojio mamu i Svašta u mojoj glavi.

Prema njegovim komedijama i dramama nastalo je  više od 400 kazališnih predstava. Od 2014. član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnik je brojnih književnih i znanstvenih nagrada, a djela su mu prevedena na više od 40 jezika. Supruga književnika Gavrana je  redateljica i kazališna producentica. Rođena je u Varaždinu. Glumu je diplomirala u Zagrebu na Akademiji dramske umjetnosti. Zajedno su 2002. osnovali Teatar Gavran. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada i priznanja.

Bila je čast upoznati velikog pisca  koji je beskompromisno posvećen književnosti i svojim čitateljima te ikonu kazališne scene koja je srdačnošću oduševila publiku. Učenici su mogli otkriti zašto su naši današnji gosti  veliki umjetnici, ali i spoznati važnost čitanja  te se nadamo da će se u ruci svakog učenika naći barem jedna knjiga velikana Mire Gavrana.

tekst: Ivana Vasilj (IV.3), novinarska sekcija

fotografije: Marija Ivanković (IV.3), novinarska sekcija