Kamo poslije srednje škole?

Kamo poslije srednje škole?

Nakon završene srednje škole potrebno je donijeti važnu odluku, odluku o izboru fakulteta. Pedagoginje škole Doris Vlašić i Josipa Primorac su provele kratko istraživanje. Cilj provedenog istraživanja bio je da se saznaju stavovi maturanata, učenika četvrtih razreda Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku o izboru studija. Zašto nastavljaju obrazovanje, što i gdje će studirati, koji su im najvažniji kriteriji prilikom izbora studija?

Apsolutna većina maturanata želi nastaviti školovanje. Istraživajući razloge zbog kojih maturanti planiraju nastaviti svoje obrazovanje, većina maturanata je izjavila da žele steći više znanja u području koje ih zanima, dok malo manji broj smatra da je s završenim studijem lakše naći posao. O prilici koje im završeni studij pruža u inozemstvu razmišlja oko 10% maturanata dok na četvrtom mjestu razloga navode da to od njih obitelj očekuje kao i to da ne znaju što bi drugo radili poslije srednje škole. Većina maturanata će upisati državne fakultete na Sveučilištu u Mostaru.

Generalno, oko dva mjeseca prije početka prijavljivanja za prijamne ispite, većina maturanata je donijela jasnu odluku o tome što će studirati, kao i gdje će studirati. Oko 90 % ispitanika će upisati fakultet ali se nije odlučilo koji studij. Učenici završnih razreda najviše spominju: Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, FIT..

Kao svoja buduća zanimanja učenici navode: doktor opće prakse, logoped, psiholog, farmaceut, medicinska sestra, fizioterapeut, profesor (matematike, talijanskog jezika, tjelesnog i zdravstvenog odgoja), odvjetnik, novinar, ekonomist, kontrolor leta, inženjer telekomunikacija, programski inženjer, računalni programer…

Kao kvalitete odabranih studija navode: znanje, dobra organizacija, zanimljivi predmeti, širok spektar poslova u kojima se mogu zaposliti, kvaliteta studija, mogućnost pronalska dobrog posla nakon završenog studija, dobra mogućnost zaposlenja u inozemstvu, znanje stranih jezika…

Svim našim maturantima želimo da što pametnije donesu životnu odluku o nastavku školovanja te također želimo uspješan nastavak životnog puta što god izabrali. Zapamtite:
Nije važno činiti velike stvari, već male stvari s velikim srcem. Sretno!