Kamo nakon Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića?

Nastavljaju li maturanti svoje daljnje obrazovanje? Koji je razlog njihovog studiranja? Koji su najvažniji kriteriji prilikom izbora studija? Što će studirati te ostaju li u BiH ili planiraju nastavak obrazovanja izvan granica? Poruke budućim srednjoškolcima! Ovo su samo  neka pitanja u provedenoj anketi među maturantima Srednje škole dr.fra Slavka Barbarića u Čitluku.

89,36 % maturanata želi nastaviti svoje daljnje obrazovanje. Istraživajući razloge zbog kojih maturanti planiraju nastaviti svoje obrazovanje, 67,02 %  ističe da žele steći više znanja u području koje ih zanima, 35,10 % smatra da je sa završenim studijem lakše naći posao.

14,89 %  ističe da s diplomom imaju više prilika za otići vani, u druge države. Nešto manji broj kao razlog navode da to od njih obitelj očekuje kao i to da ne znaju što bi drugo radili poslije srednje škole i radije bi studirali nego odmah tražili posao.

64,89 % maturanata planira upisati studij u BiH,  opredijelili su se za grad Mostar.

15, 95 % maturanata svoje daljnje obrazovanje planira u Hrvatskoj.

Većina maturanata planira upisati državne fakultete (78, 72 %) dok manji broj njih odlazi na privatne fakultete (3,19%).

Učenici završnih razreda najveću zainteresiranost pokazuju za: Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet informacijskih tehnologija, Fakultet elektrotehnike, Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet

Kao svoja buduća zanimanja navode: specijalist kriminalistike, arhitekt, računalni programer, doktor opće prakse, dermatolog, farmaceut, stomatolog, psiholog, fizioterapeut, odvjetnik, logoped, građevinski inženjer, inženjer agronomije, profesor.

Kao kvalitete odabranih studija navode: pružanje mnogih mogućnosti za budućnost, deficitarno zanimanje, velike mogućnosti zaposlenja te lako pronalaženje posla.

32, 97% maturanata nakon nakon srednje škole ne žele nastaviti svoje daljnje obrazovanje te planiraju tražiti posao.

Maturanti naše škole su poslali i poruke mlađim budućim srednjoškolcima:  Budite dobri i odgovorni!  Sretno i bez brige. Samo učite i trudite se. Slijedite svoje snove. Gradite sebe kao osobe, to je važnije od svih diploma.  Budite uporni, jer se trud uvijek isplati.  Budite ljudi, budite svoji i ne posustajte.  Nemojte se stresirati. Pronađite u svakom predmetu nešto zanimljivo, ocjene nisu mjerilo.  Učite od prvog razreda.

Dragi budući srednjoškolac, kao maturantica vam želim poručiti da živite život punim plućima, iskoristite svaki trenutak u srednjoj školi, stecite prijatelje, ne dajte na sebe jer uvijek je važno biti čovjek. Škola je budućnost. Budi discipliniran.  Nemojte nikada odustati od svojih snova niti se plašiti učiniti prvi korak.  Provedite srednjoškolske dane što bolje možete.  Pažljivo izaberite srednju školu. Good luck, have fun.

Dragi naši maturanti, hvala vam na porukama za naše buduće srednjoškolce. Kao što se vi nalazite na životnoj raskrsnici isto tako se nalaze i naši budući srednjoškolci.

Najvažnije od svega je da svi pružite sebi dovoljno vremena i razmislite o vlastitim sposobnostima, vrijednostima i interesima. Upoznavanjem sebe, zapravo i počinje proces izbora zanimanja. Nitko ne može odlučiti umjesto vas stoga morate dobro poznavati sebe. Dobro promislite, razmotrite i analizirajte te konstatno motivirajte sami sebe.

U donošenje odluke uključite podjednako i racionalni i emocionalni um i pustite da vas vode kroz budućnost.

Dobro razmislite i mudro donesite životnu odluku o nastavku školovanja i/ili zaposlenju !!

Uspješan nastavak životnog puta što god izabrali.

 

Stručna suradnica, Doris Vlašić, pedagoginja