Izvješće o radionici Prevencija zloupotrebe vatrenog oružja

Dana 5.12.2022. godine realizirana je radionica pod nazivom: „Prevencija zloupotrebe vatrenog oružja“ u sklopu projekta PILLAR koji UNDP BiH realizira u suradnji s Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BiH).

 

Radionicu su zajedno s osobljem Škole (pedagoginja i razrednici) realizirale predstavnice Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ/K, Azemina Gubeljić, stručna savjetnica za mlade i ispred Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ/K, Ivana Kovačević, policijska službenica, te predstavnice uprave MUP-a Nela Ćosić i  Anna Bevanda Jarmanović za učenike svih odjela četvrtog razreda, a u cilju podizanja svijesti o opasnosti koje predstavlja korištenje oružja, posebno onog u nelegalnom vlasništvu. U sklopu interaktivne radionice, realiziran je i nagradni kviz u okviru kojih su prigodnim poklonima (promotivni materijal-ruksaci, majice-dukserice, kačketi i sl.) nagrađeni najsavjesniji, najodgovorniji i najaktivniji učenici.

 

Porukama u sklopu realizacije radionice i materijala izuzetno je važno poticati učenice i učenike na iznošenje vlastitih poruka, kao što su:

– ORUŽJE NE ŠTITI, ORUŽJE UBIJA!

– ORUŽJE U BLIZINI – PRIJETNJA U ZRAKU!

– NESREĆA NE BIRA VRIJEME NI MJESTO!

– TO SE NE DEŠAVA “TAMO NEGDJE”, TO SE NE DEŠAVA “TAMO NEKOME”!

– SLABOST, A NE SNAGA!

– SKRIVENO ORUŽJE, OTVORENA OPASNOST!

Izvor teksta: Azemina Gubeljić, stručna savjetnica za mlade, Ministarstvo prosvjete, znanosti , kulture i sporta HNŽ